Petak 29.09.2017.
21:12
Ž. Marković - Vesti

Festival u čast Stevana Mokranjca: Niti tradicije u selu predaka

Živojin Bokšerović
KUD Mokranjac iz Mokranja

"Niti tradicije", kao deo festivalskog programa i ove godine su u potpunosti ispunile očekivanja brojnih posetilaca tog krajinskog naselja i njihovih meštana koji su ih ugostili na najbolji mogući način.

Oživeo prostor crkve

Živojin Bokšerović
Položio cveće: Vladimir Veličković

Priznanja

Festival Mokranjčevi dani je učesnicima i prijateljima programa izvedenog u Mokranju dodelio tradicionalna priznanja. Počasnice 52. Festivala dobili su: Ženska pevačka grupa USS "Stevan Mokranjac" Negotin, KUD "Đido" iz borskog Brestovca i KUD Floričika iz Jabukovca. Zahvalnice 52. Mokranjčevih dana uručene su pojedincima iz Mokranja: Danki Grujić, Mladenu Krivoviću, Nini Đokić, Rodoljubu Stojanovu, Zorici Petrović, Slobodanu Nedeljkovići i Dragici Marković.

Pre 12 godina, u okrilju manifestacije posvećene nesumnjivo najznačajnijem srpskom kompozitoru Stevanu Mokranjcu rođena je ideja o tome da se Mokranje uključi, zbog svojih kulturnih i turističkih potencijala, u festivalski program i ta ideja opstaje već godinama.

Po ceremoniji kojom je odata počast srpskom kompozitoru, oživeo je prostor pravoslavne crkve posvećene Svetoj trojici, koja je u Mokranju izgrađena daleke 1872. godine.

U njenom prelepom ambijentu, skoro jednočasovni koncert duhovne muzike izveo je gostujući Hor Saborne crkve Sveti Georgije iz Novog Sada, pod upravom Bogdana Đakovića, muzikologa i horskog dirigenta.

Na 12. Nitima tradicije izvornom pesmom, svirkom i igrom predstavila se najpre Ženska pevačka grupa Umetničke škole "Stevan Mokranjac" iz Negotina, koju uspešno vodi Aleksandra Đukić, profesor.

Najmlađe čuvare etno-pesme, na sceni je zamenila izvorna folklorna grupa KUD-a "Mokranjac" iz Mokranja, sa spletom izvornih vlaških igara, zatim solisti Dragi Nikolić, na fruli i Živojin Niculović na harmonici.

Dobrodošlicu je gostima kroz zdravicu uputio Dragan Petković, a publika je imala priliku da čuje i vokalnu solistkinju Dragicu Marković, kao i Slobodana Nedeljkovića, koji je izveo izvornu melodiju na drombolji.

Susreti sela

U nastavku programa publici su se predstavili pobednici tradicionalnih manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva pod nazivom Susreti sela, iz opština Negotin i Bor. Tako je titulom prvaka borske opštine ovenčan KUD "Đido", za nastup na Nitima tradicije, izabrao nekoliko zanimljivih tačaka.

Izvornim igrama iz Brestovca i vlaškom koreografijom predstavio se omladinski folklor, a izvornim pesmama Vlastimir Zurkić i Boban Janošević, koji su kasnije u duetu otpevali i popularnu vlašku pesmu "Kroz borovu šumu".

Živojin Bokšerović
Crkvena porta sa crkvom Svete trojice u Mokranju

Naselje iz turskog doba

Mokranje pripada veoma starim naseljima. Jedno od prvih je formirano u tursko doba, u 15. veku i bilo je poznato pod nazivom Mokreni, kasnije je zapisano kao Mokranja (1811), a početkom prošlog veka je od naziva Milanovo, preraslo u Mokranje, kako se i danas zove.
Stanovništvo Mokranja je pravoslavno, prilikom popisa nacionalno se izjašnjava kao srpsko i vlaško, a antropo-geografskim i etnološkim izučavanjima svrstano je u vlaška naselja.

Živojin Bokšerović
Antonela Todorović udara u bubanj u orkestru KUD-a Mokranjac

I ovogodišnji pobednik Susreta sela opštine Negotin, KUD Floričika iz Jabukovca prikazao je zanimljiv i dinamičan program, koji je publika nagradila aplauzima. Izvornom vlaškom pesmom predstavio se vokalni solista Danijel Baronović, a spletom izvornih igara iz Jabukovca i okoline dve igračke postavke: starija folklorna grupa, a kasnije i omladinska, dok je doprinos nastupu Jabukovčana pružila i ženska pevačka grupa, uz podršku već poznatih i cenjenih instrumentalnih izvođača, među kojima su bili Javor Tufarević i Jovica Miljković.

Horska tradicija

Besednik ovogodišnje manifestacije, koja je u Negotinu okupila više od 800 učesnika, među kojima najznačajnija imena iz oblasti muzike, ali i likovne i scenske umetnosti, bio je istaknuti dirigent Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu. Programski koncept 52. Mokranjčevih dana sačuvao je idejnu okosnicu promovisanja stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca i sa posebnom pažnjom afirmisao srpsko muzičko stvaralaštvo i izvođaštvo, posebno horsku tradiciju.

2019 © - Vesti online