Petak 29.09.2017.
14:41
Vestionline, Tanjug

Makron: Lideri EU saglasni da ubrzaju reformu bloka

Tanjug/AP
Emanuel Makron želi reforme EU

Makron je večeru u Talinu iskoristio da detaljno iznese viziju o bržoj i dubljoj integraciji EU koju je prvobitno izložio u govoru u utorak, a danas je novinarima sinoćni skup opisao kao "plodonosan", prenosi Rojters.

- Sinoćni razgovori su pokazali da postoji zajednička svest o potrebi za skokom napred u Evropi. Danas smo svi ubeđeni da Evropa mora da ide napred brže i snažnije, kako bi ostvarila veći suverenitet, veće jedinstvo i veću demokratiju - rekao je francuski predsednik.

Evropski lideri su sinoć za večerom u estonskoj prestonici razgovarali o Makronovim idejama "u veoma konstruktivnoj atmosferi", rekao je neimenovani izvor EU za AFP.

Na osnovu sinoćnih razgovora, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, koji koordiniše samitima EU, "konsultovaće se sa svojim kolegama u naredne dve nedelje i predložiti kako da se nastavi sa radom", naveo je isti izvor.

Očekuje se da će Makron nastojati da ubedi skeptične kolege da preinače poreske propise kako bi se u evropske kase slila veća dobit od giganata iz "silikonske doline" kao što su  Fejsbuk i Gugl, navodi francuska agencija.

Taj predlog je deo šire vizije koju je 39-godišnji francuski predsednik izneo u govoru u utorak, s ciljem osnaživanja evropskog projekta ugroženog Bregzitom, populizmom i migracionom krizom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je sinoć, uoči večere sa drugim evropskim liderima u Talinu, rekla da podržava novu Makronovu viziju i da su Francuska i Nemačka saglasne kad je reč o njegovim predlozima, "premda se detalji moraju razraditi".

2024 © - Vesti online