Petak 29.09.2017.
13:59
Vestionline, Tanjug

Pacoli u Briselu: Ništa od demarkacije sa Crnom Gorom

printscreen youtube
Podgorica i Priština crtaju granice, koje u pravu?

Mogerini i Pacoli razgovarali su u Briselu o evropskim integracijama Kosova, viznoj liberalizaciji i dijalogu Beograda i Prištine.

- Visoka predstavnica je istakla da je sa novom vladom Kosovo u mogućnosti da napreduje u ispunjavanju dva preostala uslova za viznu liberalizaciju, a to su ratifikacija sporazuma o demarkacije granice s Crnom Gorim i napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije - navedeno je u saopštenju iz kabineta Federike Mogerini. 

Ona je takođe ponovila snažno lično zalaganje za evropsku perspektivu celog regiona Zapadnog Balkana kako bi "do kraja njenog mandata ostvarenim napredak bio nepovratan za svih šest partnera". 

Nakon sastanka sa visokom predstavnicom EU, šef kosovske diplomatije je izjavio da je svojim sagovornicima u Briselu preneo da u narednom periodu neće biti demarkacije sa Crnom Gorom.

- Trenutno se nalazimo pred izazovom koji moramo da prevaziđemo i nađemo novi izlaz. Vidim da ima prostora da se radi na novoj alternativi, a da se zaobiđe demarkacija. Mi znamo da moramo u jednom trenutku da zvaršimo pitanje demarkacije, ali to ne možemo sada da uradimo. Treba da pronađemo adekvatan trenutak - izjavio je Pacoli u Briselu.

Kosovo je jedina teritorija na Zapadnom Balkanu čijim građanima su i dalje potrebne vize da bi ušli u Šengenski prostor. 

2024 © - Vesti online