Petak 29.09.2017.
13:11
Vestionline, rts.rs

Zbog čega je važno da čitamo deci

pixabay.com
Zajedničkim čitanjem do uspešnih rezultata

Novo istraživanje pokazuje da čitanje detetu u ranom detinjstvu može uticati na obogaćivanje njegovog rečnika i sposobnost čitanja i pre početka osnovne škole. Dr Karolin Kejts, vođa projekta i profesorka pedijatrije na Medicinskom fakultetu u Njujorku, ističe da su ta otkrića uzbudljiva, jer ukazuju na to da čitanje mlađoj deci ima trajni pozitivan efekat na jezik, pismenost i čitanje. "Ono što uče kada im čitate dok su bebeˮ, rekla je dr Kejts, "ima efekta i četiri godine kasnije, kada su na pragu osnovne škole.

U istraživanju su učestvovale majke i bebe iz državne gradske bolnice, više od 250 njih, a deca su praćena od šestog meseca do četiri i po godine starosti. Rezultati su upoređivani sa brojem pročitanih knjiga i brojem dana u nedelji provedenih u čitanju. Kvalitet "zajedničkog čitanja" bio je praćen pitanjima da li su roditelji razgovarali sa detetom o knjizi dok čitaju, da li su imenovali slike i emocije likova u knjizi i da li su priče bile prigodne za dečji uzrast.

Istraživanje je pokazalo da su deca iz tog programa sa četiri godine umela da napišu svoje ime
Imajući u vidu socioekonomske razlike, istraživači su otkrili da kvalitet i kvantitet "zajedničkog čitanja" u ranom detinjstvu utiču na bogatstvo dečjeg rečnika do četiri godine kasnije, pre polaska u školu. Ako deci čitamo dok su još bebe, to posebno utiče na njihovu sposobnost čitanja kasnije, a čitanje u narednim godinama značajno razvija pismenost uopšte.

2024 © - Vesti online