Četvrtak 28.09.2017.
13:55
Vestionline

Ruski ambasador: Hrvati moraju da vrate ruski novac

pixabay.com
 

"Nastavićemo u interesu EU i Hrvatske"

- Dug prema Rusiji i ruski novac moraju biti vraćeni Rusiji - kazao je Azimov.

Prethodno je o Agrokoru govorio u rukavicama i apelovao da se problem reši "u zajedničkom interesu svih strana, uključujući Sberbanka i VTB banka. 

- Razgovori se nastavljaju, a Sberbanka je s pravom zabrinuta i nadamo se da će se u idućim danima politički čelnici Hrvatske dotaći ove teme - istakao je Azimov, dodajući da je zadovoljan jer će se "prvi put u 25 godina raspravljati o odnosima s Rusijom u kontekstu energetike". 

- Rusija ima najveću ulogu u snabdevanju Evrope gasom i naftom i tako ćemo i nastaviti u interesu Evropske unije i Hrvatske, nikada to nismo koristili kao instrument političkog pritiska. Nadamo se poboljšanju odnosa s Hrvatskom na različitim poljima i dobro je da smo započeli politički dijalog nakon pauze koja je, nažalost, trajala deset godina - dodao je ruski ambasador.

"Rusi smatraju Hrvate pouzdanim partnerom"

Najavio je i da Rusija čini sve što može kako bi se rešio problem zagađenja vazduha u Slavonskom Brodu, kao i da će rafinerija u Bosanskom Brodu uskoro preći na plinski pogon. 

- Postoje velike mogućnosti za ruska ulaganja u Hrvatskoj, a isto tako nadam se da će se stvoriti dobre okolnosti za hrvatske investitore u Rusiji, recimo u farmaceutskoj ili industriji kozmetike. Kad se sankcije ukinu - a mi želimo da se to dogodi što pre - hrvatska hrana, mandarine ili riba ponovo će se naći na ruskom tržištu. Ukidanjem sankcija Hrvatska će biti na velikom dobitku jer vašu zemlju Rusija tradicionalno smatra pouzdanim partnerom - zaključio je Azimov.

2024 © - Vesti online