Četvrtak 28.09.2017.
20:55
Z. Vicelarević - Vesti

"Vesti" zabeležile saradnju dve škole u Frankfurtu: U istom kolu Srbi i Makedonci

Z. Vicelarević
Zajednički čas: Deci je bilo veoma interesantno

- Ovo je jedna u nizu aktivnosti koje smo predvideli i najavili u cilju promocije saradnje sa drugim školama i druženju dece. Srećan sam što smo na prvom ovakvom času uspeli da sakupimo toliko srpske i makedonske dece i da su svi mogli nešto novo da saznaju - kaže Vladimir Živanov, profesor dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Hesen.

Z. Vicelarević
Sabina i Leonora Blažeski

Bisera Filipovski, nastavnik dopunske nastave za makedonsku decu koja žive u Frankfurtu i okolini, kaže da je sa kolegom Živanovim došla na ideju da održe zajednički čas na seminaru jezika iz bivše Jugoslavije.

- Na multikulturnom času smo imali priliku da pokažemo sličnosti i razlike u tradiciji, veri, jezicima, azbuci i da se deca upoznaju. Mislim da smo bar malo uspeli i da su deca zadovoljna - kaže Bisera Filipovski.

Uče oba jezika

Sabina Blažeski je na čas došla sa ćerkom Leonorom (9).
- Lepo je bilo. Baš mi je drago što smo se "pomešali", Srbi i Makedonci. Želela bih da se ovako nešto češće dešava. Ja sam iz Temerina kod Novog Sada, a moj suprug je iz Ohrida, pa naša deca uče oba jezika.

Z. Vicelarević
Jovan, Strahinja i Branka Dević

Za Strahinju (8), Jovana (12) i Branku (10) Dević ovo je bilo jedno novo i lepo iskustvo:

- Bilo je mnogo interesantno i nešto sam novo naučila o Makedoniji. Nastavnicu sam nešto razumela, a nešto i nisam. Mislim da nam je jezik dosta sličan i mislim da bih mogla lako da se sporazumem sa drugaricama iz Makedonije - kaže nam Branka Dević.

- Za decu je ovo predivno. Njihova baka je bila Makedonka i njima ovo puno znači - dodaje Brankina mama Sara Dević.

Čas je završen zajedničkim kolom u kome su igrala sva deca.
 

2020 © - Vesti online