Četvrtak 28.09.2017.
19:11
Đ. Barović - Vesti

Koliko je izvesno uslovno puštanje kapetana Dragana: Dva puta iz ćelije

A. Čukić
Kapetan Dragan

Prva opcija je da se Kapetan Dragan odrekne prava na žalbu, čime bi prvostepena presuda automatski postala i konačna. Budući da je Vasiljković skoro 12 godina u pritvoru, on bi automatski stekao uslov za prevremeno puštanje, a stručna javnost u Hrvatskoj tvrdi da bi sud najverovatnije odmah tu molbu i prihvatio.

- Rok za dostavljanje presude je mesec dana, a tu je i zatim i 15 dana predviđenih za žalbu bilo tužilaštva bilo odbrane. Hipotetički, ukoliko se nijedna strana ne bi žalila, Vasiljković bi do kraja godine mogao da se vrati u Australiju - precizira izvor "Vesti".

Štrbac: Boriće se do kraja

Savo Štrbac kaže da je najmanje realna opcija da Kapetan Dragan prizna kaznu od 15 godina i samim tim ispuni uslov da bude prevremeno pušten.
- Znajući Kapetana Dragana, siguran sam, boriće se do kraja za svoju nevinost, jer od početka tvrdi da se time ne bori za sebe, već za sve nas Krajišnike, da smo i mi imali pravo da branimo naša vekovna ognjišta - kaže Štrbac.
 

Savo Štrbac, direktor Veritasa, mnogo je konkretniji i za "Vesti" otkriva "opciju 2".

- Vasiljkovićevi advokati imaju mogućnost predviđenu prvostepenim rešenjem o produženju pritvora da se u roku od tri dana žale na takvu odluku, a o njoj odlučuje Vrhovni sud Hrvatske. U praksi hrvatskog pravosuđa već postoji predmet iz 2009. godine Mitra Arambašića koji je proživeo sličnu sudbinu kao Kapetan Dragan. On je izručen Hrvatskoj iz Amerike gde je pet godina proveo u ekstradicionom pritvoru, a u odsustvu je prethodno u Splitu osuđen na 20 godina. U ponovljenom procesu njemu je kazna potvrđena, ali se žalio Vrhovnom sudu koji je ukinuo i tu presudu i pritvor uz objašnjenje da je "nesrazmerna dužina pritvora u odnosu na očekivanu presudu". U slučaju Vasiljkovića ta "razmernost" je mnogo veća, jer je u pritvoru proveo 12, a osuđen na 15 - ističe Štrbac.

Savo Štrbac kaže da je treća opcija da se sačeka i drugostepena, konačna presuda, jer je za očekivanje da kazna neće biti veća od one koju je izrekao Županijski sud u Splitu.

- Ovde je problem što je nejasno koliko bi još Kapetan Dragan proveo u zatvoru. Ukoliko uzmemo u obzir praksu hrvatskog pravosuđa, najrealnije je da Vrhovni sud poništi prvostepenu presudu i vrati predmet na ponovno odlučivanje, ali to će trajati još ko zna koliko vremena. To bi značilo da će Kapetan Dragan da ostane u pritvoru do daljeg - kaže Štrbac.

Advokati Slađana Čanković i Tomislav Filaković, branioci Kapetana Dragana, obazrivi su s procenama šta i kako je najbolje uraditi. Slađana Čanković ističe za "Vesti" da će odbrana povlačiti dalje poteze tek pošto sud odluči po njihovoj žalbi o produženju pritvora do pravosnažnosti presude.

- Jedna od opcija je i da uputimo zahtev za otpust. Dragan Vasiljković bi se u tom slučaju našao na slobodi ukoliko sud prihvati stav odbrane o nesrazmernosti dužine pritvora i izrečenoj visini kazne, jer je već odležao dve trećine kazne po nepravosnažnoj presudi - kaže Čanković.

Branilac Filaković navodi da je Dragan Vasiljković većinu kazne već odslužio, jer je pre više od 11 godina uhapšen u Australiji, a obično se vreme provedeno u pritvoru računa u zatvorsku kaznu.

- Ako znamo da su dve trećine kazne izdržane, onda je kazna izdržana u celosti. To podrazumeva da se pristupi izvršenju kazne. O tome ćemo se dogovarati hoćemo li tražiti upućivanje na izdržavanje pre pravosnažnosti ili nećemo. Formalno je zapravo odslužena kazna i ovo bi u tom smislu bila očekivana presuda da pokrije dosadašnji ekstradicijski pritvor i istražni zatvor - izjavio je Filaković.

2024 © - Vesti online