Četvrtak 28.09.2017.
09:34
aljazeera.net, Vestionline

Tajni izveštaj: Vojska Izraela nesposobna da pobedi u ratu!

Reuters
Izraelski vojnici nisu na tako dobrom glasu

Političari loše tretiraju vojsku...

Spomenuti izveštaj, u kojem se naglašava da izraelska vojska nije spremna za bitke i sumnja se u njenu sposobnost da vodi rat, prebacuje odgovornost za ovakvo stanje na izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i članove izraelskog kabineta za bezbednost.

Takođe se upućuje kritika i na račun političkih struktura u državi zbog njihovog pristupa i načina na koji tretiraju vojsku, kao i zbog odnosa prema njoj dok traju borbe. Spominje se i politički i vojni neuspeh da se izvuče pouka iz prethodnih ratova, kao i problem nepridržavanja preporuka istražnih komisija u ranijim izveštajima.

Ovaj izveštaj, koji je objavio Pododbor za bezbednosnu doktrinu na čelu sa članom Kneseta Oferom Šelahom, klasifikovan je kao tajna, a njegove preporuke kao strogo poverljive.

- Suprotno opštem utisku, što priznaje i načelnik Generalštaba izraelske vojske Gadi Eizenkot, još od Jomkipurskog rata izraelska vojska nije uspela da odnese pobedu u ratu niti da reši bitku u svoju korist. Možda je bio poneki vojni uspeh, ali većina Izraelaca ne tumači to kao ostvarivanje pobede - tvrdi izraelski vojni analitičar Ejal Alima.

Ratovi bez strategije i jasnih ciljeva

Alima za argument uzima preporuke Odbora za istragu Drugog libanskog rata 2006 (kako ga zovu Izraelci), prema kojima su rezultati ovog rata "veliki neuspeh", i identifikuju propuste vojnog i političkog rukovodstva.

- Rat je pokrenut bez strategije i jasnih ciljeva, iako je saopšteno da je cilj borbi udaljiti Hezbolah od granica i oslabiti njegovu vojnu sposobnost. Međutim, izraelska vojska doživela je neuspeh u vođenju rata i kopnenim borbama. Raketni napadi Hezbolaha nisu zaustavljeni niti je ostvaren bilo kakav napredak u vojnom smislu - smatra on.

Isti propusti ponavljaju se i na južnom frontu za vreme rata u Gazi 2008. godine. Izraelska vojska nije uspela da ostvari svoje ciljeve u bici Al Furkan (kako je naziva palestinska strana), a to je da dođe do zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Vlade koje su dolazile jedna za drugom nisu izvukle pouku iz ovih ratova. Bile su nesposobne da unište raketne kapacitete otpora, da smanje njihov vojni arsenal ili unište mrežu tunela. Takođe, nisu uspele ni u tome da okrenu Palestince u Gazi protiv otpora kako bi srušile režim Hamasa i time osigurale dugotrajno primirje u kojem bi se zaustavili raketni napadi na Izrael.

2024 © - Vesti online