Sreda 27.09.2017.
19:11
N. S. Preradović - Vesti

Bezbedne srpske "ćerke" Agrokora

youtube.com/privredni hr
Tajno u Beogradu: Todorić u ofanzivi

Na sastancima u Beogradu razgovarao je s nizom hrvatskih, srpskih i britanskih medijskih i poslovnih savetnika od kojih je želeo saznati šta misle o njegovoj poziciji i planiranom istupu. Todorić se sastajao i sa svojim advokatskim timom, a posebno u Beogradu i s jednim od vodećih advokata za međunarodno pravo.

Lista neprijatelja

Todorić je sastavio i svojevrsnu listu "neprijatelja". Na vrhu liste je njegov bivši šef finansija Ivan Crnjac. Odmah iza njega je Vili Hemerberger, čovek kojeg Todorić smatra autorom kreditnog modela u Agrokoru. Na kraju, na listi je i poverenik hrvatske vlade u prinudnoj upravi Ante Ramljak.

Todorić je na sastanke dolazio s nizom dokumenata o kojima je od sagovornika tražio stručnu ekspertizu i procenu njihove pravne snage u mogućim sudskim procesima. Najzanimljiviji detalj u tim razgovorima je bila odlučnost i uverenost Ivice Todorića da barata činjenicama i dokazima za koje je uveren da mogu da sruše Vladu Hrvatske. Žestina s kojom je nastupao iznenadila je deo savetnika i advokata i to toliko da su mu savetovali oprez u proceni činjenica koje je izneo u razgovorima.

Podsetimo, Zoran Janković, nekada čelnik Merkatora koji je danas u sistemu Agrokora, rekao je da Agrokor iduće godine mora u stečaj, a da se od toga neće zaštititi zemlje u regionu.
Na pitanje kako će u svemu proći slovenačke, a kako srpske firme, Janković je naznačio da tu nema dobrog rešenja.

- Ako ide "mama" u stečaj, ide i "ćerka" u stečaj. Ko god priča da se tu nešto može spasti, pogrešno je. Jer, svi poslovi koji se rade godinu dana pre stečaja, nevažeći su - navodi on.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević, u izjavi za "Vesti" kaže da neće biti direktnog prelivanja stečaja iz hrvatske firme "majke" u srpska preduzeća "ćerke".

- Firma Agrokor nije direktni vlasnik firmi "ćerki u Srbiji", nego postoji više vlasnika. Hrvatska firma može prodavati delove vlasništva i u tom slučaju ovdašnje firme će dobiti drugu "majku". Nema razloga za stečaj ako su dobro poslovale - kaže Kovačević.

2024 © - Vesti online