Četvrtak 28.09.2017.
01:30
A. Šišić - Vesti

Dizajnerka Paloma Pikaso: Diva nakita

wikipedia.org/Eduardo Correa
Paloma Pikaso

Ona je dokaz da iver ne pada daleko od klade. Njene kreacije narukvica, ogrlica i sitnica koje čine ženu srećnom su umetnost za sebe.

- Rođena sam u svetu umetnosti. Uvek sam smatrala da u životu ljudi dišu, jedu spavaju i crtaju. To je moja mantara za srećan dan.

Inspiraciju za dizajn pronalazi na najneobičnijim mestima.

- Automobili i njihove table, volani i motori su lepota mehanike. Ne znam na koji način rade i ne interesuje me, ali mi pružaju neiscrpan izvor ideja.

Pikasova inspiracija

Paloma je najmlađa ćerka slikara Pabla Pikasa. Monoga njegova dela su bila inspirisana ovom sada 68-godišnjakinjom. Njeno ime na španskom znači golubica. Često ističe da je ova ptica simbol mira, te da je ponosna što prva pomisao na nju asocira ljude na spokoj.

Tvrdi da stil ne može da se kupi i pronađe u vazduhu. Kaže da osoba mora da ima osećaj za modu i da treba da zna da je primeni prvenstveno na sebi.

- Ponekad se doteram i odem do ćoška da bih kupila hleb. Oblačim se samo da bih sebe zabavila, razdraganost je srž mode.

Navodi da je oduvek znala da će biti dizajner, kreiranje nakita joj nije bilo na umu, ali ju je sudbina odvela u ovom pravcu i ona ju je oberučke prihvatila.

- Ne moram više ništa da radim, sve sam postigla i dokazala. Sada mogu samo da se opustim i uživam u daru koji nazivamo život.

Šestogodišnjakinja sa karminom

Moda je oduvek privlačila slavnu dizajnerku. Sa samo šest godina počela je da nosi vatreno crveni karmin koji je postao njen zaštitni znak. Na početku karijere u Parizu je izrađivala kostime. Jednom prilikom da bi upotpunila odeću koju je sašila napravila je ogrlicu od kamena. Nakit je dobio najviše pohvala kritičara. Ohrabrena odlazi u školu dizajna nakita i ostalo je istorija.

2024 © - Vesti online