Utorak 26.09.2017.
10:33
Vestionline, N1

Ivica Todorić u Beogradu, evo s kim se sastao

youtube.com/privredni hr
Ivica Todorić je sastavio i svojevrsnu listu "neprijatelja"

Todorić je razgovore vodio uoči početka objave niza tekstova na svom blogu u kojem žestoko optužuje Vladu Hrvatske za nezakonito delovanje uoči, za vreme, i nakon donošenja Lex Agrokora.

Na sastancima u Beogradu razgovarao je s nizom hrvatskih, srpskih i britanskih medijskih i poslovnih savetnika od kojih je želeo saznati što misle o njegovoj poziciji, i planiranom istupu putem objava na svojoj veb stranici.

Todorić se sastajao i sa svojim advokatskim timom, a posebno u Beogradu i s jednim od vodećih advokata za međunarodno pravo.

Todorić je na sastanke dolazio s nizom dokumenata o kojima je od sagovornika tražio stručnu ekspertizu i procenu njihove medijske, ali i pravne snage, u mogućim sudskim procesima.

Najzanimljiviji detalj u tim razgovorima je bila odlučnost i uverenost Ivice Todorića da barata činjenicama i dokazima za koje je uveren da mogu da sruše Vladu. Žestina s kojom je nastupao iznenadila je deo savetnika i advokata i to toliko da su mu savetovali oprez u proceni činjenica koje je izneo u razgovorima.

Lista "neprijatelja"

Todorić je sastavio i svojevrsnu listu "neprijatelja".

Na vrhu liste je njegov bivši šef finansija Ivan Crnjac, i to zbog poslovnog, ali i ličnog, porodičnog odnosa koji ih je povezivao u Agrokoru do donošenja posebnog zakona o prinudnoj upravi.

Odmah iza njega je Vili Hemerberger, čovek kojeg Todorić smatra autorom roll-up kreditnog modela u Agrokoru. Hemetsberger je, zanimljivo, bio jedan od ključnih ljudi koji je učestvovao u prodaji i preuzimanju Folksbanke od strane Sberbanke za 550 miliona evra.

Za Financial Times Hemetsberger je tada u izjavi zagovarao rusku banku i rekao kako Sberbank snažno ulazi na tržišta i raste dok se druge banke "smanjuju".

Tada je, zanimljivo, Sberbank počeo obilno da kreditira i Agrokor. Danas, Hemetsberger je kao partner Ithuba Capitala iz Beča, jedan od savetnika Ante Ramljaka u Agrokoru. A Todorić je uveren kako je izigrao i njega lično i Sberbanku i pomagao u ulasku fondova u Agrokor.

Iduća na listi Todorićevoj listi neprijatelja je potpredsednica hrvatske vlade Martina Dalić, a odmah iza nje Ante Ramljak.

2024 © - Vesti online