Ponedeljak 25.09.2017.
22:22
Vestionline, b92.net

Pronađen izgubljeni grad Aleksandra Velikog

commons.wikimedia.org/Self-photographed
Aleksandar se bori protiv perzijskog kralja Darija III. Detalj Aleksandrovog mozaika u Pompejima

Naučnici su prvi put primetili tragove drevne naseobine još 1996. dok su posmatrali snimak Kalatga Derbenda u Iraku koji su napravili američki špijuni. Međutim, zbog političkih (ne)prilika mesto nije moglo biti istraženo sve do nedavno, kada je savremena tehnolgija potvrdila da je reč o gradu starom dva milenijuma, u kom su se preplitali grčki i rimski uticaji. 

Smatra se da je taj grad osnovao Aleksandar Veliki 331. godine pre nove ere, a da ga je naselilo 3.000 njegovih vojnih veteran, piše "Dejli mejl" 

Smatra se da je Kalatga Darband, čiji naziv na kurdskom otprilike znači “dvorac na planinskom prelazu”, bio na putu Aleksandra Makedonskog kada je krenuo u napad na Darijusa III u Persiji 331. godine 

Vođa istraživanja, britanski arheolog Džon Mekginis kaže da je tokom proleća cela oblast snimljena dronom, a da je iskopavanjem pronađeno mnoštvo crepova od terakote i grčko-rimskih statua, što sugeriše da su grad naseljavali Aleksandrovi podanici. 

Među pronađenim statuama, nalazi se ženska figura, za koju se smatra da predstavlja Perzefonu, grčku boginju vegetacije, dok druga muška verovatno predstavlja Adonisa, boga plodnosti. 

Pronađen je i novčić sa likom Orodesa II, kraljem Partije koji je vladao od 57. do 37. godine pre nove ere. 

Grad je štitilo veliko utvrđenje koje se prostiralo od reke do planine, a ukupno je zauzimao oko 60 hektara. 

Projekat istraživanja ovog lokaliteta deo je 40 miliona dolara vrednog plana iračke vlade da obnovi istorijska mesta, koja je unuštila Islamska država. Takođe, program uključuje dovođenje grupa iračkih arheologa u London na obuku u Britanskom muzeju. 

2024 © - Vesti online