Ponedeljak 25.09.2017.
18:55
B. B. - Vesti

"Vesti" u Švajcarskoj: Manje od 10 grama "trave" bez kazne!

EPA/Benjamin Hernandez
Kažnjavanju za kanabis može doći kraj

Ova presuda je doneta u slučaju iz kantona Bazel-grad. Tamošnja policija je kod jednog muškarca pronašla malu količinu marihuane i hašiša. Pošto nije bio uhvaćen u konzumaciji, prema Zakonu o narkoticima on je ostao nekažnjen. Sudije u Cirihu i Vinterturu su već najavile da ubuduće neće procesuirati slične slučajeve i da će obustaviti one koji su u toku.

Međutim, policija Ciriha, iako je primila k znanju ovu presudu, najavljuje da je još "otvoreno da li će to dovesti do promena u njihovoj praksi". Drugim rečima, u Cirihu će se i dalje kažnjavati. Ko odbije da plati, stiže pred gradske sudije - koji pak treba da postupaju prema odluci iz Lozane. Tako je nastala svojevrsna apsurdna situacija.

Zeleni u Cirihu su u jednom saopštenju od srede pozvali policiju u svom gradu da "odmah prekinu nezakonitu praksu". Još pre dve godine je Okružni sud u Cirihu proglasio posedovanje 10 grama nekažnjivim, ali je gradska policija najavila da će da postupa u skladu sa važećim zakonom. Zeleni su se tada žalili Okružnom sudu i uputili pisani zahtev parlamentu - i u oba slučaja su odbijeni. U odgovoru, Gradsko veće je stalo iza policije, uz obrazloženje da odluka pojedinačnog sudije okružnog suda nije dovoljna. Sadašnja odluka Saveznog suda u Lozani bi, međutim, trebalo da bude dovoljna.

2024 © - Vesti online