Ponedeljak 25.09.2017.
19:11
A. Vučićević - Vesti

Krivci neće odgovarati

V. Sekulić
U startu razvodnjavanje istrage

Naime, nakon što je Komitet ministara Saveta Evrope izrazio veliku zabrinutost što zakon o nestalim bebama još uvek nije usvojen, oglasilo se i Ministarstvo pravde.

- Radna grupa Ministarstva pravde, koju su činili predstavnici ministarstava pravde, unutrašnjih poslova i zdravlja, Republičkog javnog tužilaštva, Vrhovnog kasacionog suda, Državnog pravobranilaštva i grupa roditelja dece izradila je Nacrt zakona, koji je usvojila Vlada i prosledila skupštini. Zbog formiranja nove vlade predlog je povučen iz procedure. Verujemo da će nova vlada uskoro usvojiti taj nacrt i proslediti ga poslanicima na usvajanje - kažu u Ministarstvu pravde.

Roditelji su zbog ovog predloga kivni jer on predviđa razrešenje slučajeva u vanparničnom postupku, uz novčanu nadoknadu, bez mogućnosti saznavanja činjenica šta se sa njihovom decom dogodilo. Takođe, niko od odgovornih zbog zastarelosti neće krivično odgovarati, jer to ne bi bilo po Ustavu Srbije. Povodom ove teme, Srbija će ponovo biti na tapetu Komiteta u decembru.

Glasanje u novembru

U novembru se očekuje da će se predlog zakona naći pred poslanicima. Komitet ministara analizirajući ispunjenost presuda Evropskog suda za ljudska prava, konstatovao je da leks specijalis još nije usvojen, iako je rok za ispunjavanje presude u slučaju Zorice Jovanović protiv Srbije istekao u septembru 2014.

2024 © - Vesti online