Ponedeljak 25.09.2017.
11:40
www.dw.com

"Ovo je kraj posleratne Nemačke"

EPA/Carsten Koall
Liderka Alternative za Nemačku (AfD) Alis Vajdel

"Gubitnik izbora se zove Angela Merkel", jasno piše "Švebiše cajtung" iz Ravensburga.

"Kancelarka je odgovorna za neočekivano loš izborni rezultat koji će kako u Nemačkoj, tako i u inostranstvu izazvati nemir ili zadovoljstvo - zavisno od političke orijentacije. SPD je na dnu i mora u opoziciju ako u narednim decenijama želi da ponovo ima neku ulogu na saveznom nivou", dodaje list.

"Berliner cajtung" piše: "Ovi izbori menjaju Nemačku. Ne, oni neće promeniti ulogu Nemačke u svetu jer će uprkos svemu Angela Merkel ostati kancelarka. Međutim, ovi izbori mogu promeniti reputaciju Nemačke u svetu. Nekim našim susedima je sigurno krajnje neprijatno što sedamdeset godina nakon završetka rata i desni radikali kreiraju politiku u Rajhstagu u Berlinu u kojem je sada sedište Bundestaga".

"Vestdojče cajtung" (Diseldorf) navodi sledeće: "Detaljnija analiza izbornog rezultata otkriva iluziju uspešnog unutrašnjeg spajanja Nemačke: 27 odsto muškaraca iz Istočne Nemačke izabralo je AfD jer se stalno osećaju uskraćenim. Politika konačno mora time da se bavi. Jer, 27 godina nakon ujedinjenja Nemačke, na zapadu zemlje nestaje strpljenje i spremnost da se na štetu sopstvene infrastrukture i investicija nastavi sa plaćanjem alimentacije istočnim pokrajinama čije stanovništvo izgleda ima problem sa tim da shvati ko se 1990. pridružio čijem sistemu vrednosti".

"Rajniše post" iz Diseldorfa je najdramatičniji: "24. septembar 2017. je datum koji označava kraj umerene posleratne Nemačke u kojoj je vladao konsenzus. Zemlja skreće udesno".

2024 © - Vesti online