Utorak 26.09.2017.
04:30
telegraf.rs, Vestionline

Ova mesta turisti obožavaju, a svakom preti nestanak "sa lica zemlje"

pixabay.com
Turisti uskoro neće imati prilike da slikaju neka od svetskih čuda

Ovo su samo neke od lokacija iz celog sveta koje su se našle na listi najugroženenijih turističkih atrakcija

1. Kineski zid

Jedno od sedam svetskih čuda, utvrđenje dugačko 21.196 km, izgrađeno je u delovima tokom mnogo godina, od 8. veka pre nove ere do vladavine dinastije Ming (1368-1644) . Oko 30 % zida je nestalo zbog prirodne erozije i oštećenja koje je izazvao ljudski faktor, kao što su urezani natpisi na zidovima.

2. Tadž Mahal, Indija

Mauzolej od mermera iz 17. veka koju je Šah Džahan podigao već godinama je bila popularna turistička destinacija. Međutim, dugogodišnja emisija ugljenika iz grada Agre dovela je do dekolorizacije njenih nekad belih zidova.

3. Stounhendž, Velika Britanija

pixabay.com

Misteriozni kameni spomenik datira oko 3100. pre nove ere. Jedan od najpopularnijih turističkih mesta u svetu, Stounhendž je postao ugrožen zbog posetilaca i i njihovih aktivnosti.

Prema medijskim izveštajima, bilo je mnogo slučajeva da su ljudi srušili delove kamena, uzeli ih i prodavali na internetu ili ih poneli kao suvenir. Oštećeni delovi su vraćeni , zahvaljujući stručnjacima i vladi.

4. Sikstinska kapela, Vatikan

Kapela koja se nalazi u zvaničnoj papskoj rezidenciji Apostolske palate u jednoj od najznačajnijih renesansnih umetničkih dela svih vremena. Iako je unutra zabranjeno fotografisanje, neki turisti se ove zabrane ne pridržavaju, već i dalje fotografišu i na taj način nanose štetu delikatnoj boji kojom su zidovi i tavanica oslikani.

Vlasti su ugradile sistem za klimatizaciju kako bi pomogli u stvaranju odgovarajućeg okruženja za slike.

pixabay.com

5. Maču Pkču, Peru

Nalazi se na nadmorskoj visini od 2.470 metara, citadela je nekada bila dom civilizacije Inka kada je sagrađena u 15. veku.

Od njegovog otkrića 1911. godine, broj turista na ovoj lokaciji se povećavao godišnje sa alarmantnom stopom, prelazeći 400.000 godišnje do početka 2000. godine. Kao rezultat toga, objekti su bili izloženi zagađenju, i njihova snaga je oslabila tokom godina.

6. Partenon, Grčka

Izgrađene između 447. i 438. pre nove ere. U čast boginji Ateni, ruševine starog hrama su pretrpele štetu od aktivnosti turista koji su ignorisali pravila konzerviranja.

Osim crtanja, mnogi posetioci takođe uzimaju drevno kamenje sa zemlje kako bi ih poneli kući. Policija čuva pažljivo ovu oblast kako bi se suočila sa ovim problemom. Posetioci koji budu uhvaćeni u krađi kamenja mogu da očekuju uhapšenje.

7. Venecija, Italija

Zahvaljujući svojim romantičnim gondolama i drevnoj rimskoj arhitekturi, grad Venecija svake godine privlači preko 30 miliona turista. Pretrpanost i zagađenje koje je povezano s njim ugrožava ekosistem kanala i delikatne temelje grada.

Osim što je ograničio broj dolaznih krstarenja, UNESCO je razmišljao o tome kako je potrebno da Venecija bude na njihovom spisku, ali još uvek nisu donete odluke.

pixabay.com

8. Altamira, Španija

Ova pećina je poznata po praistorijskim crtežima na svojim zidovima, i takođe se smatra ugroženom

U 2014, delovi pećine su ponovo otvoreni, omogućavajući ulazak samo za petoro posetilaca nedeljno i to u zaštitnoj odeći.

9. Tutankamonova grobnica, Egipat

Kada je britanski arheolog Karter otkrio grob mladog faraona 1922. godine, on je nesvesno izložio spoljašnjem vazduhu i zagađujućim materijama.

Kao rezultat toga, vlada je odlučila da otvori detaljnu repliku istog . Prvobitna grobnica se i dalje suočava sa pretnjom nekih arheologa koji žele da buše rupe u zidovima sobe kako bi pronašli načine za lociranje grobnice kraljice Nefertiti. 

10. Angkor Vat, Kambodža

Sagrađen u 12. veku, budistički hram se prostire na površini od 162,6 hektara, što ga čini najvećim verskim spomenikom na svetu.

Postoji bojazan da ukoliko uskoro ne budu preduzete zaštitne mere, pešačke ture bi mogle da dovedu do propasti hrama. 

Lokalne vlasti planiraju da smanje broj posetilaca i već su postavili strog sigurnosni sistem koji ograničava turiste, da ne bi prouzrokovali veću štetu.

2024 © - Vesti online