Nedelja 24.09.2017.
15:31
Vestionline, radiosarajevo.ba

Otkrivena prava istina o kosmičkim zracima u našoj galaksiji

pixabay.com
 

Tim od 400 međunarodnih naučnika iz 18 zemalja izradio je mapu mesta iz kojih potiču ove visoko-energetske čestice, objavljeno je u američkom časopisu "Sajens". 

- Ovo otkriće pružilo nam je bolji uvid u nastanak našeg svemira, Mlečnog puta i drugih galaksija - rekao je Karl-Hajnc Kampert, portparol nemačkog univerziteta Vupertal. 

Kosmički zraci predstavljaju zbir atomskih jezgara, od protona vodonika do gvožđa. Svaka galaksija šalje jedinstvenu mešavinu tih jezgara u vidu kosmičkih zraka. 

Naučnici su uspeli da izmere sastav tih zraka i odrede o kojim galaksijama je reč po njihovom specifičnom kosmičkom otisku. Naše Sunce konstantno odašilje nisko-energetske kosmičke zrake, poznate kao solarni vetrovi. 

Pošto su nisko-energetske čestice nabijene, magnetna polja ih odbijaju, što naučnicima predstavlja problem prilikom određivanja njihovog odredišta jer do Zemlje dolaze ravnomerno rasprostranjene, poput svetla koje prolazi kroz maglu. 

Visoko-energetske čestice nije lako skrenuti s njihove putanje, zbog čega postaju pogodni kandidati za istraživanje njihovog porekla. Nažalost, ovaj tip čestica vrlo je redak i do Zemlje dolazi u proseku tempom od jedne čestice po površini fudbalskog igrališta u svakom veku. 

Opservatorija Pjer Ože u Argentini, koja je sakupila podatke za istraživanje, dovoljno je velika da prikupi dovoljno informacija o tome iz kojeg smera su stigle čestice. 

Tokom desetgodišnjeg istraživanja, opservatorija je registrovala 30.000 visoko-energetskih čestica. 

Opservatorija se sastoji od 1.600 stanica s detektorima čestica, rasprostranjenih na površini većoj od 3.000 kvadratnih kilometara. Svaka stanica opremljena je rezervoarom s 12 tona vode i detektorom koji može da utvrdi da li je u pitanju visoko-energetska čestica ili ne.

2024 © - Vesti online