Ponedeljak 25.09.2017.
00:11
B. Božin - Vesti

Kako su povezani "dopingovani" ruski atletičari i "genocid" Srba?

EPA/Barbara Walton
Desetkovani u Riju: Ruski olimpijci

Kanadski profesor Ričard Meklaren se još pre početka Olimpijade svojski potrudio da "lažne izjave svedoka, izmišljene tvrdnje, pretpostavke i optužbe uverljivo u stilu šou-majstora predstavi kao istinu i ništa drugo nego istinu", navodi se dalje. Dokaze za to nije našao, sve do danas.

- Zbog tog njegovog šoua su ruski vrhunski sportisti i paraolimpijci isključeni sa Olimpijskih igara 2016. u Brazilu. Međutim, ozloglašeni Meklarenov izveštaj saeda može da se baci u đubre ili da ima jednu drugu, sličnu funkciju. Brisati zadnjicu njime je ipak suviše prljavo - sarkastično zaključuje Litkin, novinar veb-stranice "Vesti.ru".

Šta znače "sumnjivi uzorci"?

Ko je kriv za uništene karijere?

Megi Durand, portparol Svetske anti-doping agencije, izjavila je svojevremeno da njena organizacija "od ruskih organa očekuje preuzimanje pune odgovornosti za stvaranje državnog doping-sistema u zemlji, što je rezultat istrage Komisije na čelu sa Ričardom Meklarenom".
- To je toliko glupo i drsko, toliko pomešano sa samosažaljenjem, jer se od Rusa sada očekuje da priznaju da su loši kako bi WADA spasla svoj obraz - navodi Litkin.
On se dalje pita šta je sa svim onim sportistima koje su ukaljali razni Meklareni i Rodčenkovi.
- Šta je sa uništenim sportskim karijerama, sudbinama, sa nepravednim, lažiranim rezultatima Olimpijskih igara u Riju, sa ruskim atletičarima, suzama Jelene Išinbajeve i na kraju sa ogromnim novcem koji se daje da bi se odgovaralo kriterijumima WADA - pitao je Litkin.

U junu je Ričard Meklaren ponovo pokrenuo optužbe, ovoga puta protiv ruskih fudbalera, jer je navodno 155 uzoraka bilo "sumnjivo". Autor teksta se pita šta znači konstatacija "sumnjivi uzorak", pošto može da postoji samo "pozitivno" i "negativno"!

Zbog svega toga su ruski sportisti morali da prođu nedostojnu proceduru kao unapred oklevetani i da trpe dodatna ponižavanja. To ih ipak nije sprečilo da postignu dobre rezultate pod neutralnom zastavom i u ograničenom sastavu, navodi autor.

"Njujork tajms" je 12. septembra neočekivano objavio da je Svetska anti-doping agencija (WADA) obustavila istragu protiv ruskih olimpijaca.

- Dokazni materijal je bio nedovoljan da bi se potvrdila povreda antidoping pravila kod 95 atletičara - glasilo je saopštenje.

- Dragi profesor Meklaren je svesno i namerno oklevetao ruske sportiste, jer se početna sumnja ni pred jednim sudom u svetu ne tretira kao ubedljivi dokaz - tumači autor.

Ovu informaciju je "Njujork Tajmsu" nevoljno potvrdio predsednik WADA Kreg Ridi. Članak se bazira na dokumentima dostavljenim članovima Izvršnog odbora WADA pre zatvorene sednice održane u Parizu. Optužbe Meklarena su pale zbog činjenice da se zasnivaju na izmišljenim izjavama bivšeg šefa moskovske anti-doping laboratorije Grigorija Rodčenkova, koji je prebegao u SAD i nalazi se u programu zaštite svedoka.

- On je ispričao mnogo doping priča "s one strane dobra i zla", koje, međutim, nije mogao uverljivo da objasni niti da potvrdi dokazima. A reč je o bivšem šefu kome je bilo lako da osigura dokazni materijal za svoje tvrdnje - ističe Litkin.

Laži iz iste kovačnice

U tekstu se navodi i da je priča o navodnom sportskom dopingu koji podstiče ruska država samo "jedna u nizu političkih skandala i ciljanih laži zapadnjačkog društva i njegovog sistema vrednosti" kao što su navodno etničko čišćenje koje su sproveli Srbi, oružje za masovno uništavanje u Iraku, sirijsko hemijsko oružje, malezijski "boing", korupcija u FIFA, Majdan i Odesa, ruski hakeri u američkim predsedničkim izborima i još mnogo, mnogo toga.

- Sve to je iskovano u istoj kovačnici. Politička svrsishodnost ima prednost i zbog nje se odustaje od prava i morala. Prvo se izrekne i sprovede kazna, a tek onda sledi istraga - objašnjava Litkin princip po kojem funkcioniše "zapadni sistem vrednosti".

Autor konstatuje da je ugled cele Svetske anti-doping agencije WADA trajno prokockan.

- Kome treba WADA i njena izgubljena reputacija ako joj se pred nosem desio izveštaj gospodina Meklarena? Zašto se njene strukture nisu ogradile od te kampanje laži? Da li je bilo korisnije da ćute? Ili su to morali? - pita se Litkin.

Počistiti "sportski ISIS"

Postavlja se, takođe, pitanje zašto su kompanije, koje navodno proizvode besprekorne urin-posude za doping testove, iznenada priznale da njihovi proizvodi nisu dobri i da ne funkcionišu kako treba? Da li su uvek traljavo radili? I gde je bio ISTUE (Međunarodni standardi za uzimanje medicinskih uzoraka) kad je WADA, krijući, napravila specijalne medicinske dozvole za sirote bolesne američke sportiste?

U zaključku, Litkin zahteva ne samo reformu Svetske anti-doping agencije, nego i potpunu eliminaciju ove "sportske Islamske države".

- Isto zaslužuje i međunarodni Sportski sud u Lozani koji se nije posvetio tužbi ruskih atletičara, verovatno iz razloga što je Meklaren u mladosti bio član tog suda. Sistem sportskog sveta preobrazio se u instituciju koja koristi uticajne političke mušterije. Svima njima je potrebno ozbiljno čišćenje i saniranje, a pre svega Svetskoj anti-doping agenciji. Osim toga, potrebni su novi kriterijumi za definisanje dopinga i pravilnik za definisanje liste zabranjenih lekova. Ipak, nešto mi govori da od toga neće biti ništa. Izblamirani lažovi će i dalje da nastave da rade nasmejani, a mi ćemo opet miroljubivo morati da živimo zajedno. Do sledećeg izliva besa na Rusiju - poručio je na kraju Oleg Litkin.

2019 © - Vesti online