Ponedeljak 25.09.2017.
00:55
A. Vučićević - Vesti

Najmlađa spisateljica u Srbiji: Objavila roman u desetoj godini

V. Sekulić
Tara sa svojim romanom "Stvar srca"

Ova vesela devojčica ekipu "Vesti" sačekala je u kafeu Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je njena mama Brankica zaposlena kao producent. Iako Tara skromno kaže da se ni po čemu ne izdvaja od vršnjaka, to je daleko od istine. Elokventnošću i stavom, sa tako malo godina, osvaja sve koji je upoznaju.

- Oduvek sam volela da čitam knjige. Počela sam kao još mala, sa otprilike tri godine. Iz te ljubavi prema književnosti rodila se ideja da napišem roman i započnem svoju književnu avanturu. To je knjiga za decu i odrasle. Glavna junakinja je devojčica Marija Jovanović. U liku Marije ima sličnosti sa mnom. Ona takođe voli da čita, voli muziku, a najviše voli svoju porodicu. Inspiracija je potekla iz knjiga koje sam čitala, iz moje okoline - započinje priču ova darovita devojčica.

Njen književni uzor je Džeklin Vilson, te ne čudi što između njene junakinje Trejsi Biker i Tarine Marije Jovanović ima dosta sličnosti, ili, kako kaže mlada spisateljica, kao da su najbolje drugarice.

- Roman sam pisala tri-četiri meseca. Roditeljima sam rekla tek kada je sve bilo gotovo. Oni su bili oduševljeni - kaže Tara.

Umetnost kao magnet

U slobodno vreme ova spisateljica trenira plivanje, uživa u pop i rok muzici, a ponekad i crtanju. Čitanje je, kada god ima vremena, njena omiljena stvar. Govori engleski i italijanski, a interesantno je da je oba jezika naučila potpuno sama.
- Idem i na glumu u jedan dramski studio. Uživam kada sam na sceni. Privlači me sve što ima veze sa umetnošću. Televiziju ne gledam često, a volim najviše kvizove. Pored svega, uživam i u druženju sa drugarima - ispričala je Tara.

Njena učiteljica Milena Lutovac prepoznala je talenat, pa je Taru podsticala da piše. Zbog toga joj je ova nesvakidašnja devojčica veoma zahvalna.

Počela je da čita davno, još pre nego što je krenula u školu. Njena mama u šali kaže da je prvo naučila da čita, pa da govori. Mada, to i nije daleko od istine.

- Slučajno smo primetili da je sa nekih dve i po godine čitala slogove na titlovima na televiziji. Nije govorila, a čitala je slogove. Kasnije je naučila da čita, niko nije ni primetio kako. To je njen afinitet koji smo mi ispratili. Rano je počela da čita knjige, jer je slikovnice brzo prevazišla - kaže mama Brankica.

Tara najviše uživa u naučnoj fantastici, privlače je avanture i knjige koje obiluju sa dosta događaja.

- Kao mlađa sam čitala romane poput "Ada u vremeplovu" spisateljice Elizabet Aho, zatim "Meri Popins", "Petar Pan". Sada me privlače knjige poput Harija Potera, kojeg sam pročitala na engleskom - ispričala je Tara.

Profesiju već izabrala

Kada je u pitanju budućnost, iako još dete, Tara ima jasne planove.
- Kad porastem, volela bih da upišem Filološki fakultet, a potom da tu radim kao profesor svetske književnosti. Naravno, uz to bih da ostanem književnica. Imala bih dva zanimanja - kroz osmeh kaže Tara.

V. Sekulić
Podrška roditelja: Otac Zoran i majka Brankica

Ona je sada krenula u peti razred, a lektire rado čita, iako, kako kaže, nisu to njene omiljene knjige. Njeno društvo u školi oduševljeno je što u svom razredu imaju pisca.

V. Sekulić
Obožava da čita: Tara Marković

- Nisam odmah ni ispričala u školi da sam napisala roman. Nisam htela da se hvalim. Oni koji su pročitali knjigu kažu da im se veoma dopala. Na kraju četvrtog razreda smo imali lektiru po izboru, a moje drugarice su izabrale "Stvar srca". To je za mene velika stvar biti izabran za lektiru, čak i ako je izborna - ispričala je sa ponosom Tara i pozdravila svoje odeljenje.

Pored sadržaja, Tara je sama ilustrovala i korice za svoj roman prvenac. Tata Zoran, koji se bavi distribucijom knjiga, kao i mama, producent baleta Narodnog pozorišta, oduvek su uživali u pisanoj reči, te je ta ljubav potpuno spontano prešla i na njihovu ćerku.

- Od rođenja je bila okružena knjigama. Ipak, i mi sami smo iznenađeni njenom elokventnošću. Ona je vrlo temeljna u svemu što radi. Mi se stalno iznenađujemo kad vidimo šta ona sve zna. Kada nam je rekla da je napisala knjigu, iznenadili smo se. Videli smo da nešto piše, ali nismo očekivali čitav roman. Kada sam pročitala, shvatila sam da je to vrlo ozbiljno delo. Još pre polaska u školu pisala je priče. Nakon prvog razreda, kada je počeo raspust, Tara mi je rekla da će da piše knjigu, jer ima puno slobodnog vremena. Ta knjiga ima nekih 30 stranica, ali ona nije želela da to objavimo jer je to pisala kao baš mala - ispričala je Brankica.

Ona kaže da je Tara srećno dete koje radi ono u čemu uživa i da knjiga obiluje duhovitim detaljima.

Drugi deo romana je već napisan i sprema se za štampu. Ali ni tu nije kraj. Tara Marković već piše i treći deo, koji će kao i prethodna dva pratiti avanture Marije Jovanović i njenih drugara.

 
2022 © - Vesti online