Nedelja 24.09.2017.
08:00
Vestionline

Vestionline sportski vremeplov za 24. septembar

youtube.com/compum
Legendarna odbojka Moke i Kiće

Košarkaši i odbojkom do evroprske krune

Kićanović, Dalipagić (MVP turnira), Slavnić, Delibašić, Ćosić, Jerkov, Radovanović, Varajić, Jelovac, Krstulović, Papić i Đogić, pod komandom profesora Aleksandra Nikolića, na današnji dan 1977. godine osvojili su treće uzastopno evropsko zlato za jugoslovensku košarku, pošto su u finalu šampionata Starog kontinenta „zbrisali" sa parketa SSSR - 74:61. Pukovniku Gomeljskom nije pomogao ni div Tkačenko, u meču odluke je dominirao Ćosić, a slika iz Liježa – kad na parketu Kića i Moka igraju „odbojku" – obišla je svet i postala sinonim za vladavinu plavih „narandžastom planetom". 

Ben Džonson 

24. septembra 1988. godine Ben Džonson, čuveni kanadski sprinter, na Olimpijskim igrama u Seulu pobedio je Karla Luisa na 100 metara i postavio novi svetski rekord od 9 sekundi i 79 stotinki, ali je tri dana kasnije diskvalifikovan zbog dopinga. Oduzeta mu je zlatna medalja, koja je data američkom atletičaru.

Bane Sekulić

Na današnji dan 1968. godine umro je Bane Sekulić, jedan od najboljih jugoslovenskih fudbalera između Prvog i Drugog svetskog rata, kasnije istaknuti trener. Kao igrač istakao se kao u dresu beogradske SK Jugoslavije, sa kojom je osvojio titule 1924. i 1925. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je sedam utakmica i postigao osam golova, a bio je i učesnik prvog Svetskog prvrsntva 1930. u Urugvaju. Bio je trener Crvene zvezde, Vojvodine, subotičkog Spartaka, Proletera iz Zrenjanina i Jedinstva iz Stare Pazove, a radio je i u Švajcarskoj, Belgiji i Austriji.

2024 © - Vesti online