Subota 23.09.2017.
11:05
Vestionline

Đorđević Hrvatima: Nema opravdanja za silazak sa postolja

N. Đurović - Vesti
Sale se prisetio igračkih dana

Između ostalog, u opširnom intervjuu datom za Index.hr, i na tu temu je govorio naš selektor Aleksandar Đorđević.

- Pritisak državnih vrhova na sportiste je bio veliki i ne samo tada. Sećam se da su Zdovca uklonili iz reprezentacije Jugoslavije u polufinalu Rima. Bio sam tamo, svi smo zajedno plakali. Tako je bilo. Sportisti su se uvek koristili u razne nacionalističke svrhe i interese. Neki pametniji su se isključili, neki su to radili iz uverenja, što je sasvim legitimno. Silazak sa postolja? Ne mogu da kažem da je to bio ružan čin, ali je svakako bio neprimeren za jedno tako veliko takmičenje. Nema opravdanja. Mi to danas prihvatamo kao deo ludog vremena, ali to je bio nepotreban potez. Iste godine smo igrali kvalifikacije za Eurobasket u Sofiji, a reprezentacija BiH nije htela da igra protiv nas iz političkih razloga. Ali hajde. Sportisti su često žrtve jer se nađu u tim situacijama koje ih obeleže ili ostanu ucrtane u njihovu biografiju - kazao je Đorđević.

Usledilo je pitanje o famoznom grljenju sa Dinom Rađom u liftu.

- Istina je, bilo je napeto, između nas i njih za večerom bili su postavljeni drugi stolovi, zvali smo ih "EU stolovi". Itekako smo se družili i do danas smo ostali dobri prijatelji. To niko ne može danma oduzme. Isforsirano su nas razdvojili, ali naša prijateljstva pre raspada države su mnogo dublja i iskrenija. Spaja nas ono što smo zajedno proživeli.

Dve godine kasnije takođe na Eurobasketu Đorđević je trojkom u poslednjoj sekudni srušio snove Hrvata o pobedi protiv mrskog rivala.

- Trojka Hrvatskoj na Eurobasketu značila mi je mnogo jer je bila prekretnica za naš srpski, u ono vreme jugoslovenski košarkaši put. Ko zna što bi bilo da je bilo obrnuto. O tome niko ne razmišlja - rekao je selektor Srbije i trener Bajerna sa kojim se trenutno nalazi na turniru u Zadru.

2022 © - Vesti online