Petak 22.09.2017.
16:23
J. L. Petković - Vesti

Čitajte na VESTI DIGITAL: Skupštini Srbije stigli amandmani u vezi sa srpskom decom u dijaspori

N. Đurović
Vlast na ispitu već u ponedeljak: Ivan Kostić

Takođe, Nacionalni prosvetni savet trebalo bi da ima po jednog predstavnika srpskih obrazovnih institucija iz rasejanja i regiona. Ove predloge izneo je Srpski pokret Dveri u amandmanima na Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja o kome se od srede raspravlja u Skupštini Srbije. Ta stranka je podnela 39 amandmana na postojeći predlog zakona, a tri se direktno odnose na dijasporu.

Dveri traže da se stvori zakonski okvir i obaveza za nadležna ministarstva za otvaranje novih škola na srpskom jeziku u inostranstvu u okviru diplomatsko-konzularnih predstavništva Srbije, a u skladu sa programom koji propisuje srpsko Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

- Zbog velikog odliva naših građana u inostranstvo, neophodno je otvaranje novih škola. U nekim državama u kojima žive naši državljani i ljudi koji su srpskog porekla, nastava nije usklađena sa programom koji je u skladu sa našim tradicionalnim i kulturnim vrednostima, što utiče na dodatnu asimilaciju naših sunarodnika. Primer je država Austrija, gde je srpski jezik van zakona - ističe za "Vesti" Ivan Kostić, predsednik Odbora za dijasporu iz redova Dveri, koji je i predložio ove amandmane.

Više o ovoj temi pročitajte na VESTI-DIGITAL tako što ćete jednim klikom skinuti aplikaciju:

za Apple uređaje: https://appsto.re/de/XSioib.i

za android uređaje: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.publiss.client.p999R6wI!

2021 © - Vesti online