Petak 22.09.2017.
18:30
B. Miličić - Vesti

"Vesti" u Nemačkoj: Jubilej slavili i na Oktobarfestu

B. Miličić
Predstavljali srpsku zajednicu: Članovi KUD Soko u svečanom defileu

Tako je u aprilu održana dvodnevna manifestacija sa predavanjem o srpskoj tradicionalnoj muzici, narodnim običajima, srpsko-nemačkim odnosima od Getea i braće Grim i Vuka Karadžića do danas, izložbom predmeta kućne radinosti, održan je i koncert etno grupe Trag iz Banjaluke.

Deo programa obeležavanja decenije postojanja bilo je i učešće u svečanom defileu Oktobarfesta. Članovi KUD Soko su drugi put predstavljali srpsku zajednicu na velikoj manifestaciji u Minhenu.

Siniša Gajić, predsednik KUD Soko, kaže da su članovi društva u povorci nosili srpske narodne nošnje iz Šumadije, Glamoča i Bosilegrada

- Bilo nas je 31 i nosili smo dve srpske zastave, jednu Srbije, a drugu Republike Srpske pošto odatle potičemo i igramo koreografije našeg naroda sa tih prostora. Nosili smo i zastavu Bavarske, čime smo hteli da pokažemo da smo integrisani u nemačko društvo - kaže Gajić.

On navodi da će svojevrsna završnica proslave jubileja biti godišnji koncert u novembru. KUD Soko ima oko 50 članova u izvođačkom i pripremnom ansamblu i 14 koreografija na repertoaru. Tu su i muška i ženska pevačka grupa sa repertoarom izvorne narodne muzike.

2024 © - Vesti online