Petak 22.09.2017.
13:08
Vestionline, mozzartsport.com

FIBA odgovorila: Sve je to taktika obmanjivanja!

pixabay.com
 

Netrpeljivost između dve organizacije koje vladaju evropskom košarkom je sve veća, a ovog puta je u žiži sukoba problem oko termina za odigravanje kvalifikacija za Mundobasket.

FIBA je odredila da se kvalifikacije igraju sa "kvalifikacionim prozorima" tokom sezone - u novembru, februaru, junu i septembru, što predstavlja problem za moguće aktere iz Evrolige i NBA. Ove nedelje je Evroliga izašla sa predlogom kalendara kojim bi reprezentativna košarka dobila mesec i po dana u julu i avgustu, ali je FIBA to odmah odbila.

U nastavku su stavovi ove organizacije objavljeni u saopštenju.

- FIBA je primila k znanju predlog Evrolige i smatra ga samo delom taktike obamnjivanja u trenucima kada se EKA zbog kreiranja svog kalendara našla pod istragom Evropske komisije. Predlog koji dolazi samo samo dva meseca pred početak kvalifikacija za Mundobasket je neozbiljan i neprihvatljiv. Inače, taj predlog pokušava da još više suzi prostor za reprezentazivnu košarku i smanji ga na samo četiri nedelje u odnosu na 32 nedelje klupske košarke. Čak pokušava i da promeni termin Olimpijskih Igara sa septembra na jul.

FIBA želi da podvuče da je problem nastao zbog nerazumnih i disproporcionalnih odluka EKA.

FIBA kalendar takmičenja za period 2017-2021 je određen posle konsultacija koje su trajale do 2014. godine. Posle dugačkih konsultacija sa predstavnicima 213 nacionalnih saveza usvojen je ovakav kalendar takmičenja sa kojim su se svi složili.

FIBA je 2015. godine saopštila sve datume kalendara kako bi sve lige imale dovoljno vremena da se prilagode.

U jesen 2016. godine EKA je na svoj unilateralan način proširila kalendar takmičenja potvrđujući usmeno i pismeno FIBA i Evropskoj komisiji da „ni na koji način neće sprečavati ili ograničavati učestvovanje igrača u reprezentativnim selekcijama“.

U proleće 2017. godine, domaće lige u Evropi su potvrdile da će prilagoditi kalendar takmičenja za dobrobit nacionalnih timova.

Ipak, pre nekoliko nedelja, EKA je promenila svoj stav i predložila svojim članovima kalendar koji se namerno preklapa sa terminima kvalifikacija za Mundobasket.

EKA izbegava da pomene ključnu stvar: da je mogla da promeni samo dva termina svojih takmičenja u novembru i ferbuaru čime bi rešila problem koji je sama napravila. EKA je prošle sezone odlučila da uvede pet nedeljnih termina koji imaju dupli program sa po dve utakmice sedmično. Mogla je ove sezone da počne sezonu nedelju dana ranije i da uvede još jedan dupli nedeljni termin čime bi bilo izbegnuto preklapanje sa FIBA terminima u novembru i februaru. Druge alternative su takođe bile moguće.

Ali, suština je da EKA reprezentativnu košarku smatra nepotrebnom i smetnjom. Zato želi da je ograniči na kratak period leti i da je marginalizuje. EKA drži ključeve u rukama, može da izbegne preklapanje kalendara i da oslobodi igrače i klubove iz ove nepravdene situacije.

Uz saopštenje je priložen i dokument potpisan od strane Đordija Bertoemuea kojim garantuje da ni na koji način neće sprečavati ili ograničavati igrače od učestvovanja u reprezentativnim selekcijama.

2024 © - Vesti online