Četvrtak 21.09.2017.
21:44
Vestionline, Tanjug

Tusk: Jačanje uloge EU na Zapadnom Balkanu

Reuters
EU podržava Srbiju na evopskom putu razvoja i reformi

Tusk kaže da će EU liderima, a u dogovoru sa premijerom Bojkom Borisovim, predložiti da se naredni samit EU-Zapadni Balkan održi u maju sledeće godine u Bugarskoj.

- Trebalo bi da nastavimo da razvijamo međunarodnu ulogu EU, kako u našem susedstvu tako i na globalnom nivou. Na samitu EU u oktobru predložiću da razgovaramo o našoj reakciji na razvoj odnosa sa Turskom, a za maj sledeće godine, predlažem, uz dogovor sa premijerom Borisovim, da se okupimo u Bugarskoj na zapadnobalkanskom samitu - poručio je Tusk u pismu liderima zemalja članica EU.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk predsedavaće neformalnom večerom koja prethodni samitu EU lidera koji se 29. septembra sastaju u Talinu.

Sam samit biće posvećen digitalnim tehnologijama. Tusk u svom pozivnom pismu liderima EU navodi da Unija nastavlja rad i fokus na oblastima kao što su migracije, bezbednost, ekonomska i socijalna pitanja. 

Konsolidacija spoljne migracione politike, jačanje odbrambenih mogućnosti Evrope, budućnost ekonomske i monetarne unije, jačanje internacionalne uloge EU, odnosi sa Turskom i Zapadnim Balkanom kao i trgovina, ali i izlazak Velike Britanije iz EU, označeni su u Tuskovom pismu kao "neposredni prioriteti" EU.

- Na satanku u Talinu nećemo moći da se bavimo niti da donesemo važne odluke u svim ovim oblastima. Ali smatram da će to biti dobra prilika da se razmotri kako dalje imajući u vidu mnoge interesantne predloge, metode i ciljeve. Tražiću vaše vođstvo u cilju odlučivanja i dalje organizacije posla u okviru Evropskog saveta - poručio je Donald Tusk pozivajući EU lidere na neformalnu večeru i samit koji će se 29. septembra održati u Talinu, prestonici Estonije koja trenutno predsedava Savetom EU.

2022 © - Vesti online