Četvrtak 21.09.2017.
16:13
Vestionline, Tanjug

Pupovac: Predlog zakona o braniteljima neprihvatljiv za Srbe

M. Karović
Milorad Pupovac rekao "ne"

Pupovac je u izjavi za Radio Beograd rekao da su predstavnici Srba o tome obavestili vladajuću HDZ i premijera Andreja Plenkovića, čiju vladu  podržavaju.

- Predloženi zakon za nas nije prihvatljiv zbog toga što se stvari koje su bile deo ratnih propagandi, ratnih odnosa, nastoje sada ozakoniti u pogledu odnosa prema Srbiji i  u pogledu odnosa prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori i drugima, koje su na bilo koji način bile obuhvaćene ratnim raspadom zajedničke države - naveo je Pupovac.

Ocenio je da to ne može biti dobro za međudržavne odnose, u ovom slučaju Hrvatske i Srbije, ne može biti dobro ni za međuetničke odnose u Hrvatskoj između Hrvata i Srba, a ne može biti dobro, kaže,  to da se Hrvatska neprestano vraća u ratnu priču i održava ratnu priču i zaoštrava ratnu priču.

Sasvim je sigurno, smatra Pupovac, da što se tiče Kluba poslanika manjina, odnosno SDS S-a, naš stav neće biti promenjen.

- Očekujemo u tom pogledu da se konačna verzija zakona još jednom razmotri na valjan način, na način koji će voditi računa o svim posledicama koje on može proizvesti - kazao je Pupovac, koji je i zastupnik u Saboru.

On je objasnio da spornog teksta nema mnogo i dodao da se u uvodnim odredbama izriču kvalifikacije o oružanoj agresiji  Srbije i  BiH.

Nema sumnje, dodao je,  da će takve formulacije narušiti ionako loše odnose koje Hrvatska ima sa svojim susedima -  Srbijom, BiH pa i Crnom Gorom.

- Moram priznati da nerazumem tu vrstu pameti koja je unela tu odredbu u zakon kojim se povećavaju prava hrvatskih branitelja, odnosno ratnih veterana i kojima se zapravo umesto izgradnje mira i politike izmirenja zemljama u regionu sada otvara prostor za novo zaoštravanje u odnosima između država, u odnosima među narodima, pri čemu svako ima svoje viđenje stvari, svoje iskustvo, svoje stradanje, i svoju vizuru, a to onda može biti spirala koja će još jednom umesto stabilnosti, umesto mira, poverenja, zapravo raditi i proizvoditi suprotno - naveo je Pupovac.

O spornim formulacijama predloženog zakona o braniteljima, koji je vlada Andreja Plenkovića usvojila letos na svečanoj sednici u Kninu, a koji je pre dva dana usvojeni na nadležnom parlamentarnom odboru, govorio je sinoć u Njujorku predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na pitanje novinara o tom zakonskom predlogu, Vučić je rekao da nije razgovarao sa Plenovićem o tom zakonu, ali da je upoznat da se u jednom članu govori o govori o agresiji

Srbije i dela stanovnika Hrvatske, misli se, precizirao je predsednik, na Srbe koji su prihvatili velikosrpsku politiku.

- Takva definicija i unošenje u zakone...To je za Srbe veoma teško - objasnio je Vučić.

Dodao je da će razgovaraće sa njima te da se nada da u Hrvatskoj ne žele da uzvraćamo na isti način zakonima, "jer to ne bi bilo dobro".

- S naše strane uvek postoji dobra volja da stvari rešavamo na najbolji mogući način, dobrosusedskim odnosima - kazao je predsednik Vučić i dodao da će zamoliti predstavnike EU da razgovaraju sa njima, ako oni (Hrvati), kako je rekao, uopšte budu želeli bilo koga da čuju.

2024 © - Vesti online