Četvrtak 21.09.2017.
14:43
Vestionline

Mekalister: Bez vladavine prava - nema Srbije u EU

Tanjug
Dejvid Mekalister i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

"Kontroverzni događaji u Savamali"

Mekalister je podsetio da je na sastanku s opozicionim političarima u Beogradu u avgustu rekao da je aktivna opozicija od suštinskog značaja za svaku demokratiju, ali je odbacio optužbe da je blagonaklon prema vlasti kad je reč o vladavini prava i medijima, navodeći da je njegov izveštaj "veoma jasan o nedostacima u tim oblastima".

Izvestilac Evropskog parlamenta je rekao da dijalog Beograda i Prištine treba da dovede do "obuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova", ali da EU neće nametati rešenja za dijalog.

Mekalister je rekao da se pored 10 otvorenih poglavlja u pristupnim pregovorima do kraja godine mogu očekivati još neka, dodajući da tempo pregovora zavisi od brzine reformi i usklađivanja sa zakonima Unije, ali da je vladavina prava suštinska za članstvo.

Na pitanje šta slučajevi, kao što je rušenje zgrada u centru Beograda koji nisu rešeni dve godine, govore o poštovanju vladavine zakona, Mekalister je rekao da Evropski parlament u junu usvojio izveštaj o Srbiji velikom većinom glasova, koji je, kako je naveo, "prilično jasan o kontroverznim događajima u beogradskoj četvrti Savamala".

- Srbija mora da reši pitanja u vezi s nezavisnošću, odgovornošću i efikasnošću pravosudnog sistema i uspostavi praksu istraživanja, procesuiranja i konačnih presuda u krivičnim slučajevima - istakao je Mekalister.

2024 © - Vesti online