Petak 22.09.2017.
13:30
Vesti

"Vesti" u Australiji: Teroristički napad je neizbežan!

EPA/Joel Carrett
Bekstvo taoca iz kafića Lindt

- Nije mi drago da to kažem, ali to će se dogoditi. To je neizbežno - izjavio je ove nedelje pomoćnik komesara policije za antiterorizam koji uživa značajan ugled u profesiji.

- Uprkos svemu što je urađeno i dobrom radu obaveštajnih i agencija za zaštitu zakona, bez želje da se u društvu stvara nepotreban strah, to će se dogoditi.

Slučaj "Lindt"

Mardok je postavljen za šefa kontraterorističkog odseka u julu 2014, pet meseci pre smrtonosne talačke krize u kafiću Lindt. On je te večeri u 21.30 predao komandu u krizi pomoćniku komesara Marku Dženkinsu.
U svom iskazu u kasnijoj istrazi o tom događaju, javno je priznao da je očekivao da će policija upasti u kafić odmah pošto je Man Monis ispalio prvi hitac, umesto što se čekalo još deset minuta u kojima je ubijen talac Tori Džonson.

Od opsade u kafiću Lindt, decembra 2014, policija u Sidneju uspela je da neutralizuje tri ćelije zakletih džihadista. Međutim, rizik i dalje ostaje na usamljenim pojedincima ili grupama za koje vlasti ne znaju, kao što je bilo u slučaju navodne zavere da se u julu izazove eksplozija u avionu Etihada koji je poleteo iz Sidneja, kaže Mardok.

Danas, braća Haled Hajat (49) i Mahmud Hajat (32) čekaju u zatvoru, optuženi za navodni plan da u avion prošvercuju bombu sakrivenu u kuhinjskoj mašini za mlevenje mesa.- Možemo da se

nosimo sa onim što znamo, ali ne i sa onim što ne znamo i to je područje gde leži rizik - navodi pomoćnik komesara policije koji za sedam nedelja ide u penziju.

Uprkos tome što nema saznanja o određenoj terorističkoj nameri, nivo pretnje u Australiji ostaje na nivou "moguć". To znači da postoje uverljivi obaveštajni podaci o pojedincima ili grupama koje imaju nameru i sposobnosti da izvedu napad.

Mardok takođe kaže da nije moguće ugasiti internet-divove kao što su Gugl i Fejsbuk, koji mogu da posluže za širenje terorističke propagande za privlačenje novih, mladih regruta.

- ASIO nam kaže da profil (teroriste) ukazuje na usamljenog vuka ili manje grupe, naoružanih prostim vrstama oružja do kojih se lako dolazi, kao što su noževi, vatreno oružje i vozila. To je bio profil za one koji predstavljaju pretnju. A onda, odjednom, dobili smo nešto što je bilo mašina za mlevenje mesa. Šta to pokazuje? Da dok sledeći obaveštajne izvore gledamo u jednom pravcu potrebno je da zadržimo otvoren um u ovom poslu, jer se u bilo koje vreme može dogoditi bilo šta.

Pomoćnik komesara iskreno kaže da ga posao "drži budnim noćima".

- Pitaš sebe da li si učinio sve što je moguće da bi izbegao napad. I kad dođeš kući, ne možeš samo da se isključiš kao prekidač.

 

2024 © - Vesti online