Četvrtak 21.09.2017.
12:58
Vestionline, sportklub.rs

Evroliga ponudila kompromis FIBA: Pet principa za bolju košarku

A. Čukić
Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu

- Naš predlog uzima u obzir realnost košarke i pokušava da ustanovi harmonizovan kalendar za celokupnu košarkašku porodicu. Učestvovanje najboljih igrača ključno je za navijače, medije i nosioce prava da potpuno prihvate projekat, kao i da takmičenja reprezentacija zadrže nivo vrhunskog takmičenja - navodi se između ostalog u saopštenju Evrolige i dodaje se da je cilj predloga da se pronađe rešenje za “FIBA prozore“.

Prema prozorima FIBA, u košarci bi se kao u fudbalu utakmice kvalifikacija igrale tokom sezone, ali problem jeste što ne bi mogli da učestvuju košarkaši iz NBA, kao ni oni iz Evrolige ukoliko ostane status kvo i FIBA ne prihvati novi predlog Evrolige.

- Otvorili smo vrata za to da se kalendar Evroliginih takmičenja promeni u datumima početka, kraja i pripremnih perioda kako bismo se prilagodili utakmicama nacionalnih timova i kako bismo napravili konsenzus svih zainteresovanih strana - piše dalje u saopštenju.

Za kraj se navodi da je Evroliga sličan predlog već poslala u aprilu 2012. godine, ali da od FIBA nije dobila odgovor.

Inače, prema predlogu, reprezentativna takmičenja bi dobila šest nedelja u drugoj polovini juna i tokom jula (pripreme, kvalifikacione utakmice, međunarodna takmičenja), dok bi igrači odmarali u avgustu i pripremali se u klubovima u septembru.

Pet osnovnih principa Evrolige

1. Nacionalnim federacijama potrebno je da reprezentacije imaju najbolje igrače na raspolaganju za sve zvanične mečeve.

2. Nacionalnim federacijama potrebno je da reprezentacija igra zvanične utakmice kvalifikacija na domaćem terenu.

3. Utakmice nacionalnih timova trebalo bi da zauzmu četiri nedelje tokom sezone, uz dodatne dve nedelje pripremnog perioda.

4. Klupska sezona trebalo bi da zauzme 38 nedelja po sezoni.

5. Profesionalnim košarkašima potrebno je barem četiri nedelje potpunog odmora od aktivnosti tokom sezone.

2024 © - Vesti online