Četvrtak 21.09.2017.
08:00
Vestionline

Vestionline sportski vremeplov za 21. septembar

youtube.com/CrniGuja
Detalj sa meča Crvena zvezda - Real 2:0

Ognjen Petrović

21. septembar 2000. godina umro je Ognjen Petrović, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i sedamdesetih godina jedan od najboljih golmana u zemlji. Karijeru je počeo u Napretku i „14. oktobru", a ime stekao na golu Crvene zvezde sa kojom je dva puta bio prvak države. Proslavio se 1975. u Kupu kupova, kad je Zvezda u revanšu na „Marakani" eliminisala slavni Real Madrid. Olja je u toku meča prvo dao gol iz jedanesterca, da bi tokom penal-serije odbranio šut Santiljane, a zatim opet bio efikasan sa bele tačke. Karijeru je završio u francuskoj Bastiji. Reprezentativni dres oblačio je na 15 mečeva, poslednji put na Evropskom šampionatu u Beogradu i Zagrebu 1976. godine.

Šandor Kočiš

21. septembra 1929. godine rođen je Šandor Kočiš, legendarni mađarski fudbaler. Zajedno sa Puškašem, Čiborom, Božikom, Hidegkutijem, bio je član čuvene „lake konjice", koja je 1952. u Helsinkiju osvojila zlatnu olimpijsku medalju (pobedom nad Jugoslavijom u finalu) i dve godine kasnije bila vicešampion sveta pošto je u finalu SP neočekivano izgubila od SR Nemačke (2:3). Kočiš je bio prvi strelac Mondijala sa 11 golova (uz dva het-trika). Za Mađarsku je odigrao 75 mečeva i postigao čak 68 golova. Najveći deo klupske karijere proveo je u Ferencvarošu, Honvedu u čijem je dresu dva puta bio prvi strelac Evrope (1952. i 1954) i Barseloni (bio vicešampion Evrope 1961). Početkom sedamdesetih oboleo je od leukemije, potom mu je otkriven rak stomaka, a tragično je nastradao 1979. godine u bolnici u Barseloni (sumnjalo se na samoubistvo pošto je pao sa četvrtog sprata).

Milovan Jakšić

Na današnji dan 1909. godine rođen je Milovan Jakšić, nezaboravni golman reprezentacije Jugoslavije. Igrao je za beogradske klubove Soko i BASK, a proslavio se na prvom Svetskom prvenstvu 1930. u Urugvaju kad je naš nacionalni tim osvojio treće mesto. Na putu do polufinala pobedili smo i veliki Brazil sa 2:1, a Jakšić je zbog fantastičnih odbrana u tom meču dobio čuveni nadimak „El Grand Milovan". Umro je 1953. od srčanog udara kad je kao rukovodilac Crvene zvezde bio sa ovim klubom u Aleksandriji, u Egiptu.

2024 © - Vesti online