Sreda 20.09.2017.
20:23
www.slobodnaevropa.org

"Vučić i Grabar Kitarović destabilizuju Bosnu"

Tanjug
Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić

"Vučić je u dubini duše ostao radikal"

- Kada se govori o štetnim posledicama politike predsednice Hrvatske na zemlje u regiji, moramo da se vratimo na raniji period ranije. Franjo Tuđman je smatrao da Hrvatska brani Evropu od muslimana i islama, a sada imamo novu situaciju u kojoj hrvatska predsednica izmišlja novu opasnost, a to su islamski teroristi kojih, prema njenim informacijama, ima deset hiljada u Bosni i Hercegovini - kaže direktor Instituta Zijad Bećirović i dodaje:

- Kada pogledamo i hrvatsku i srpsku politiku, ona ima određene sličnosti, međutim, načini i stil su potpuno drugačiji. Hrvatska ima prilično "umiven" stil, mada ga je prevazišla hrvatska predsednica, dok je politika Aleksandra Vučića poznata. Ako izuzmemo sve njegove hipoteke iz prošlosti i period preobržaja u modernog političara, on je u dubini duše ostao srpski radikal.

​- Vučić oko sebe ima ekipu ljudi što on misli, a ne sme ili ne želi reći u određenom kontekstu. To su Aleksandar Vulin, Marko Đurić i Milorad Dodik. Tako da je Dodik sa svojom politikom i svojim angažmanom sa Vučićem i dalje favorit Beograda - kaže Bećirović.

- Nije logično da pojedini članovi Predsedništva BiH zastupaju interese druge države, a ne države koju predstavljaju. Sve dok bude takva situacija, nećemo imati očekivanu reakciju vlasti BiH i biće prisutna ta natezanja da će svako naginjati, u zavisnosti kojoj etničkoj grupi pripada, pojedinoj državi. To je neka vrsta "pubertetskog" procesa kroz kojeg prolazi Bosna i Hercegovina u politici - smatra direktor IFIMES.

- Znači, Bosna i Hercegovina će i dalje biti i pod snažnim političkim mobingom svojih komšija, i zvaničnog Beograda i zvaničnog Zagreba - zaključuje Zijad Bećirović.

2024 © - Vesti online