Četvrtak 21.09.2017.
00:55
D. Petrović - Vesti

Kinezi ulaze u filmski biznis

A. Čukić
Senke nad Balkanom: Dragan Bjelogrlić, glavni glumac i reditelj

Naime, u Beogradu je potpisan Memorandum o razumevanju između Filmskog centra Srbije i Pekinškog okružnog biroa za štampu, publicistiku, radio, film i televiziju Narodne Republike Kine. Pomenuti sporazum se tiče pitanja saradnje u oblasti filmskog stvaralaštva od snimanja zajedničkih filmova do distribucije srpskih ostvarenja u Kini i obrnuto. Na ovaj način srpskim filmskim stvaraocima se otvaraju vrata tržišta najmnogoljudnije zemlje na svetu.

U isto vreme u Srbiji boravi i delegacija italijanskih filmadžija, a u okviru Festivala italijanskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci. Italijani će posetiti filmske studije u okolini Beograda, a sam događaj organizovan je u saradnji Jugoslovenske kinoteke i Instituta Luče Činečita.

Kvalitet se prepoznaje

Važnost koprodukcija, kada su veliki projekti u pitanju, odavno je shvatio Dragan Bjelogrlić. Seriju "Senke nad Balkanom" čija se premijera očekuje ove jeseni, radio je u koprodukciji sa Makedoncima, a partneri su mu i Rusi. Bjela je uveo i jednu zanimljivu novinu - pilot epizodu serije je predstavio na filmskim festivalima u regionu.
- Verujem da ako je nešto dobro može biti prepoznato i van granica naše zemlje. Od samog početka imam želju da napravim nešto autentično sa naših prostora, ali što može da komunicira sa celim svetom - kazao je Bjelogrlić koji je u seriji angažovao i brojne ruske glumce.

Veze Rusije i Srbije još više su učvršćuju zajedničkom saradnjom. U selu Štikovo, nedaleko od Nove Varoši, počelo je snimanje filma "Balkanska međa" ruskog reditelja Andreja Volgina. U pitanju je dokumentarno-igrani film o NATO bombardovanju na Kosovu. Jednu od glavnih uloga igra Miloš Biković, ali i Gojko Mitić, koji je proslavio ulogom Vinetua. Biković će u ovom ostvarenju osim kao glumac, biti i producent. Ovo je njegova druga producentska saradnja sa Rusima. Nedavno je radio i seriju "Ambasada" u Beogradu i Sremskim Karlovcima.

- Nisam aktivno učestvovao, jer je moj tim u ovom projektu radio samo kao servis. Obezbedili smo uslove da ruska ekipa može da snima i pokaže lepote Srbije - kazao je Biković za ruske medije.

Beogradska filharmonija
Saradnici: Rejf Fajns i Ivan Tasovac
 

Zahvalnost Fajnsu

Oskarovac Rejf Fajns svoj rediteljski prvenac "Koriolan" pre osam godina snimao u Beogradu.

Doveo je impoznantnu glumačku ekipu na čelu sa Džerardom Batlerom, a ove godine ponovo radi u Srbiji. Ovog puta u pitanju je film o najvećem baletskom igraču svih vremena Rudolfu Nurijevom.

Pored filmskih radnika iz Srbije, Fajns je angažovao i Beogradsku filharmoniju da odsvira zahtevnu muziku za film.

U znak zahvalnosti za promociju naše zemlje dobio je državljanstvo Srbije.

2024 © - Vesti online