Četvrtak 21.09.2017.
00:22
B. Božin - Vesti

"Vesti" u Nemačkoj: Migranti dobijaju ministarstvo?!

B. Božin
Učesnici dijaloga sa ministarkom Barlej

"Želim pisani trag koji treba da nam posluži kao orijentir u budućem radu ovog ministarstva i po kojem možete da nas merite", rekla je Barlejova i naglasila da se ovo dešava nezavisno od toga ko će pobediti na predstojećim saveznim izborima.

Redovni susreti

Pre pola godine je više od 50 migrantskih organizacija i Nova nemačka organizacija (inicijativa ljudi koji sebe ne definišu kao migrante) učestvovalo na devetom Integracionom samitu. Potom je kao potvrda dugoročnog opredeljena za saradnju 12. jula održan prvi dijalog - susret.

Sastanku je prisustvovao i Milan Čobanov, predsednik Centralnog saveta Srba u Nemačkoj (CSSN).

- Za predstavnike organizacija doseljenika poruka je sasvim jasna. U planu je osnivanje Ministarstva za integracije - ili kako se opisno navodi - Ministarstva za migracije i raznolikost. Nemačka reaguje na izazove koji se tiču demografske slike, jer je novo doseljavanje neizbežno. Ovoj zemlji će, da ne bi došlo do kolapsa privrede, u narednih 20 godina biti potrebno više miliona radnika. Sada Nemačaka želi da izbegne greške koje su se u prihvatanju stranaca pravile pre 50 godina kad su se pojavili prvi gastarbajteri - tumači Čobanov.

On je uveren da je ovo od velike važnosti za sve organizacije doseljenika koje se angažuju u okviru integracione politike.

- CSSN se godinama zalaže za strukturalno finansiranje organizacija migranata. Teme kojima se bavimo su daleko od klasičnih tema u kojima su doseljenici do sada bili aktivni kao što su, na primer, kultura ili sport. Ovde se radi o izgradnji multietničke i multikulturne Nemačke. U toj izgradnji moraju da učestvuju sve zajednice doseljenika, tako i Srbi - zaključuje Čobanov.
 

2024 © - Vesti online