Sreda 20.09.2017.
10:55
Vestionline, Tanjug

"Srbija polako, ali sigurno ide ka EU"

EPA/Peter Steffen
Vidljiv napredak Srbije: Dejvid Mekalister

U autorskom tekstu za Juropijen vestern Balkans kaže da je to primetio tokom poslednje posete Beogradu, u avgustu, i ističe da sve dok se Srbija kreće napred, staloženo i dosledno, Brisel treba da podrži svaki korak ka zajedničkoj evropskoj budućnosti.

- Na primer, Srbija je usvojila sveobuhvatan program reforme upravljanja javnim finansijama, kao i važne zakone koji se odnose na regulatornu reformu, plate u javnom sektoru i administrativne postupke - naveo je.

Istakao je da je razvijena strategija za elektronsku upravu, usklađen je njen pravni okvir i nastavljena promocija sistema zapošljavanja zasnovanog na zaslugama. Napredak je, prema njegovim rečima, takođe vidljiv i na ekonomskom planu. 

- Smanjivanjem budžetskog deficita i restrukturiranjem javnih preduzeća, Srbija je uspela da smanji domaće i spoljne neravnoteže. Prema podacima Svetske banke, očekuje se da će privreda Srbije ove godine porasti za tri odsto - precizan je Mekalister.

Primećuje, međutim, da je potrebno više napora kako bi se osigurala sloboda izražavanja, zaštita manjina, kvalitet sudstva, pristup pravdi, mere u borbi protiv korupcije i uključivanje civilnog društva u proces pristupanja. 

- Kako bi dalje napredovala na svom putu ka integraciji u EU, Srbija bi trebalo da da prioritet naporima u ovim oblastima i pokaže konkretna dostignuća - kaže Mekalister i dodaje da EU, zauzvrat, mora ostati angažovana u zemlji i čitavom regionu Zapadnog Balkana i pružiti svoju podršku kada god je to potrebno.

Ističe da se ne radi o nametanju rešenja EU, već o, kako je rekao, slušanju i napretku zajedno.
Podsetio je da je EU već daleko najvažniji donator nepovratne pomoći Srbiji. 

Trenutno je, napominje, angažovana u oko 600 projekata koji podržavaju program reformi i razvoja zemlje i pomažu u pripremama za članstvo u EU. 

- Mnogi od ovih projekata pružaju vrlo konkretne prednosti za društvo - od obezbeđivanja bolničke opreme i izgradnje vrtića, podrške inovativnim kompanijama i pomocji u borbi protiv korupcije - kaže Mekalister.

Pa ipak, ukazao je, da takvi projekti mogu dostići svoj puni potencijal i pretvoriti se u javnu podršku za EU i proces pridruživanja, jedino ako su vidljivi širom zemlje.

- Svi smo pozvani da efikasnije komuniciramo u pogledu stepena i konkretnih koristi od angažovanja EU u zemlji (Srbiji) - precizan je izvestilac EP za Srbiju.

Govoreći o regionu koji i dalje karakterišu etničke tenzije i podele, dobrosusedski odnosi, kaže Mekalister, predstavljaju osnovni uslov za postizanje političke stabilnosti koja je potrebna za integraciju u EU.

- Zato treba da obezbedimo da trenutni dijalog između Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU, ide unapred i pomogne u rešavanju nerešenih sukoba između Kosova i Srbije - kazao je.

Ističe da će težnja ka članstvu u EU dati rezultate samo ako se sprovedu temeljne reforme. 

- Proširenje EU je dugoročan proces. Pravne i strukturne reforme i bilateralni pregovori neophodni su za ispunjavanje kopenhaških kriterijuma i ne mogu se izvršiti preko noći - naveo je Mekalister uveren da će svaki mali korak na evropskom putu na kraju dovesti do stabilnosti i bezbednosti na Zapadnom Balkanu. 

Zbog toga, ukazao je, Brisel mora da održi perspektivu članstva u EU živom i blisko da sarađuje da bismo, kako je naglasio, osigurali da zajednička vizija, zajednička evropska budućnost, jednog dana postane stvarnost.

2024 © - Vesti online