Utorak 19.09.2017.
20:55
Z. Mirković - Vesti

"Vesti" u Austriji: Udruženje Danica priprema koncert - Srpske arije u Salcburgu

Promo
Spremaju zanimljiv program: Ansambl Danica i Izvorinka Milošević

Program je naziv dobio po istoimenoj ediciji izdatoj 1958. godine u Parizu, čiji je tvorac Đorđe Marinković kompozitor, instrumentalista, profesor citre u Parizu i autor kultne pesme "Tamo daleko", kome je posvećen poseban deo jednoipočasovnog programa.

Specijalni gosti

U programu kao solisti nastupaju klarinetista, Vukašin Vujović, vođa poznatog beogradskog ansambla za starogradsku muziku Narakord, Miroslav - Mika Marković i Zoran Šijaković, solista vokalno-instrumentalnog ansambla Danica.
Specijalni gost biće, kako je najavljeno, virtuoz na citri, Vilfrid Šarfm profesor sa Univerziteta "Anton Brukner" u Lincu.

Marinković je rođen u kladovačkom selu Korbovo, a preminuo je u Francuskoj. Svojim interpretacijama na citri, radeći i za čuvenu izdavačku kuću RCA, stekao je svetsku slavu dok je u Srbiji, gotovo potpuno zaboravljen, ukazuju iz Danice.

Pesmu "Tamo daleko" komponovao je na Krfu 1916. posle povlačenja srpske vojske preko Albanije.

Glavni protagonista koncerta je poznata interpretatorka narodne muzike Izvorinka Milošević. Ona će uz pratnju muzičkog ansambla Danica, između ostalih, izvesti pesmu "Hajduk Veljko iz Krajine", koja opisuje ljubavnu priču srpskog ustanika i junaka Hajduk Veljka, poznatog po rečima "Glavu dajem, Krajinu ne dajem" i heroine Čučuk Stane.

Izvorinka Milošević važi za neprikosnovenu interpretatorku izvornih narodnih pesama i pesama na vlaškom jeziku, snimila je više od 20 albuma, a njena velika popularnost traje i danas.

Koncert su podržali Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i pokrajinska i gradska vlada Salcburga.



 

2024 © - Vesti online