Utorak 19.09.2017.
17:39
Vestionline

"Svet je u strahu od nuklearnog rata sa Severnom Korejom"

Epa/Televisa Handout
Savet bezbedponsti mora da zadrži jedinstvo: Antonio Gutereš

U svom prvom govoru na zasedanju Generalne skupštine UN, u sali u kojoj je bilo oko 130 šefova država ili vlada, generalni sekretar UN istakao da rešenje sa Pjongjangom treba da bude političko i da ne treba ući u rat.

- Pozivam Savet bezbednost da zadrži jedinstvo (u krizi sa Sernom Korejom) - rekao je Gutereš u govoru kojim je zvanično otvorio 72. zasedanje Generalne skupštine UN.

On je rekao da će "samo jedinstvo" omogućiti da se denuklearizuje Korejsko poluostrvo i stvori mogućnost diplomatskog angažovanja za rešenje krize.

Kako je Severna Koreja povećavala broj nuklearnih proba i ispaljivala balističke rakete Savet bezbednosti UN je od letos usvojio više rezolucija uvodeći sve oštrije sankcije Pjongjangu.

Američki predsednik Donald Tramp do sada nije pokazao da zaista veruje u mogućnost da sankcije navedu Severnu Koreju da dođe za pregovarački sto i više puta je pomenuo mogućnost pribegavanja sili da se Pjongjang povinuje.

- U širem smislu sve zemlje treba da pokažu veće angažovanje ka ostvarenju univerzalnog cilja sveta bez nuklearnog oružja - rekao je Gutereš.

On je rekao da zemlje koje imaju nuklearno oružje imaju posebnu odgovornost da predvode taj pokret i izrazio žaljenje što širenje nuklearnog oružja stvara "nezamislivu opasnost", kao i zbog toga što je proces razoružanja u svetu "paralisan".

2022 © - Vesti online