Utorak 19.09.2017.
14:11
b92.net

Uskoro naplaćivanje ulaska na Kalemegdan?

M. Karović
Neke delove Kalemegdana i dalje ćete moći slobodno da posećujete

Jevtićeva je istakla da bi moglo da se dogodi u "narednom periodu", odnosno verovatno za "narednih godinu ili dve”.

Osim toga, ona je istakla da se u tom slučaju neće naplaćivati ulaz na ceo Kalemegdan, već samo na Gornji grad, što će, kako kaže, JP "Kalemegdanska tvrđava" doneti veća sredstva.

Kako navodi, o tome razgovarala sa direketorom JP "Beogradska tvrđava" Petrom Andrijaševićem, a odluku o tome tek treba da donese Upravni odbor JP "Beogradska tvrđava" koji čine pet članova i predsednik. 

- Odluka još nije doneta, ali postoji logika iza ovakvog razmišljanja. U celom svetu se ulazak na najpoznatije turističke destinacije nekog grada naplaćuju, a ovako bismo obezbedili veća sredstva za dalji razvoj - rekla je Ivona Jevtić. 

Tvrđava i park Kalemegdan predstavljaju jedan od najvažnijih simbola Beograda, a u Gornjem gradu nalazi se više kulturno-istorijskih spomenika poput Rimskog bunara, Sahat kule i Pobednika. 

Beogradska tvrđava podignuta je početkom 1. veka kao palisad sa zemljanim bedemima, da bi se tokom vekova razvila u rimski kastrum, vizantijski kastel i srednjevekovnu utvrđeno prestonicu Srpske despototivne, da bi na kraju bila austrijsko i osmanlijsko artiljerijsko utvrđenje.

2024 © - Vesti online