Utorak 19.09.2017.
10:39
www.slobodnaevropa.org

Crna Gora u paketu sa Srbijom u EU?

wikipedia.org/Anicic
 

Crna Gora otvorila 28, Srbija 10 poglavlja

Najava prijema Crne Gore u Evropsku Uniju zajedno sa Srbijom do 2025. godine predstavlja potpuno novu procenu i strategiju Evropske komisije, a najavljeni period do prijema je barem tri godine duži od perioda koji su najavljivali najviši crnogorski zvaničnici.

Takođe, u u dokumentima koji su objavljeni na sajtu Evropske komisije, najavljena je strategija za zajednički prijem Crne Gore sa Srbijom u Evropsku Uniju, što predstavlja integracioni proces u "paketu" kojem se zvanična Crna Gora u gotovo svim javnim izjavama oštro protivila i zagovarala princip "regate".

Treba reći da je Crna Gora, nakon pet godina pregovaračkog procesa, otvorila 28 od ukupno 33 poglavlja i privremeno zatvorila tri. Srbija je u dosadašnjem procesu pristupanja otvorila 10 poglavlja od ukupno 35.

Odbijena ideja Srbije

U martu ove godine se premijer Duško Marković otvoreno usprotivio ideji zvanične Srbije o stvaranju takozvane balkanske carinske unije, jer je bilo naznaka da bi taj projekat mogao da uspori put Crne Gore ka Evropi.

"To se odnosi na ideju o uspostavljanju jedinstvenog tržištva na Zapadnom Balkanu. Ono što je ključno, za nas je prihvatljiva samo ona inicijativa koja nas neće usporiti ili na bilo koji način dovesti u pitanje tempo naše evropske integracije", rekao je tada premijer.

"Ne verujem da bilo ko u EU sumnja da u narednih, najviše pet godina, mi možemo ispuniti sve preostale kriterijume za članstvo. Za neke druge države Zapadnog Balkana realno je da taj rok mora biti znatno duži. Mi, dakle ne tražimo da Crnoj Gori bilo ko gleda kroz prste. Tažimo da se naši rezultati realno vrednuju i da nam EK jasno kaže, ako budete radili kao do sada završićete posao za pet godina", rekao je Marković u maju ove godine.

2024 © - Vesti online