Sreda 11.11.2009.
16:09
Vestionline

Dobar katolik veruje u vanzemaljce

Koja li se bića kriju u ovoj galaksiji?

Vatikan je ove nedelje povodom godine astronomije organizovao rasprave o svemiru, mogućnosti postojanja drugih svetova i sličnim temama na kojima će učestvovati astronomi, biolozi, geolozi i fizičari.


"Računa se da ima 100 milijardi galaksija i u svakoj je 100 milijardi zvezda, pa je moguće da postoje i drugi svetovi, možda i inteligentniji od našega“, kaže Funes.


Trenutno u raspravama učestvuju samo naučnici, ali ubuduće će biti pozivani i filozofi i teolozi. Funes kaže da još nema dokaza o postojanju života na drugim planetama, ali se nada kako će na tim raspravama biti iznesene i zanimljive stvari o tom pitanju.

Prvo treba videti postoji li život izvan zemlje, a zatim postoje li oblici inteligentnog života. Od milijarda i milijarda zvezda moguće je da neka od njih ima planete slične našoj, kaže Funes. Dakle postoji mogućnost da se negde razvio život poput ovoga na zemlji.
 

"Mogućnost postojanja drugih svetova i drugih oblika života nije u suprotnosti s našom verom, jer ne možemo postaviti granicu stvaralačkoj slobodi Boga“, kaže Funes.

2024 © - Vesti online