Ponedeljak 18.09.2017.
15:42
n1info.com

Da li će biti "hemije" između Vučića i Trampa?

Tanjug
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

- Moramo imati u vidu da svi koji dođu u Njujork žele susret s Trampom, tako da nije lako dobiti ni tri minuta sa njim. Ne može se govoriti o ozbiljnim bilateralnim razgovorima u tako kratkom vremenskom intervalu, ali se mogu uputiti jasne poruke šta su najznačajnije teme, a može se osetiti nešto što se, u diplomatskom žargonu, kaže hemija - da li postoji ili ne - rekla je ona.

Joksimović podseća da je najviši stepen napretka u odnosima sa SAD na vojnom planu.

- U političkom smislu postoji nekoliko otvorenih pitanja, ali ona ne utiču dramatično na odnose - objašnjava ona i dodaje da se održavaju redovne komunikacije na najvišem nivou.

U Njujorku se održava sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u čijem radu će učestvovati šefovi država i vlada više od 100 zemalja, među kojima će biti i predsednik Srbije. Joksimović kaže da je to mogućnost da se susretnete sa velikim brojem ljudi.

- Dogovaraju se i bilateralni susreti, ali se dešavaju i slučajni susreti. Svaka dražva targetira one države sa kojima ima retko priliku da razgovara. Za Srbiju je važno što će Federika Mogerini organizovati zajedničku večeru za države regiona, a jedna od tema biće i izvesnost proširenja EU - smatra Joksimović.

Kad je reč o Kosovu, Joksimović kaže da su SAD najviše zagovarale proglašenje i priznanje Kosova i da su zainteresovane za sve što se u regionu dešava.

2024 © - Vesti online