Ponedeljak 18.09.2017.
11:44
blic.rs, Vestionline

Erdogan razvio barjake na granici sa Irakom

pixabay.com
Turska želi referendum

Turski premijer Binali Jildirim u petak je izjavio da je referendum koji je zakazan za 25. septembar, pitanje nacionalne bezbednosti i upozorio da će Turska preduzeti sve neophodne kontramere.

Turska, SAD i druge zapadne sile savetovale su vlasti u poluautonomnom Kurdskom regionu u Iraku da odustane od referenduma izražavajući zabrinutost da bi to moglo da stvori tenzije koje će skrenuti pažnju sa rata protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

Turska u kojoj živi najveći deo populacije Kurda u regionu, strahuje i da bi glas "Da" mogao da ojača separatizam na jugoistoku države gde ekstremisti pokreta Radničke partije Kurdistana (PKK) već tri decenije predvode pobunu.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u nedelju da će se sastati sa premijerom Iraka Hajdar al Abadijem ove nedelje kako bi razgovarali o njihovoj zabrinutosti povodom referenduma.

Kako se navodi u saopštenju vojske, njene borbe protiv grupa ekstremista na granici sa Irakom će se nastaviti istovremeno sa održavanjem vojnih vežbi.

2024 © - Vesti online