Ponedeljak 18.09.2017.
20:11
B. Božin - Vesti

Kanadski nobelovac: Junkerove želje - pusti snovi

EPA/Diego Azubel
Robert Mundel (desno)

- I posle 30 godina rada u Briselu, komesar EU veruje da ekonomske probleme može da rešava politika i potpuno zaboravlja da zemlje koje treba da čine monetarnu uniju moraju da budu što je moguće homogenije ili izuzetno fleksibilne da bi se izbegli šokovi posle promene valute, napominje Kanađanin.

Uporni komesar

Sam Junker je, posle takvih reakcija, izjavio da on nema nameru da zemlje prisiljava na monetarnu uniju, ali da i dalje ima viziju o zajedničkoj valuti.

On smatra da je "projekat evro" unapred osuđen na propast, jer u euforiji oko njegovog uvođenja zemlje EU nisu poslušale ekonomiste da zajedničku valutu kao krunu napora uvedu tek pošto se uspešno završi projekat ujedinjenja. Umesto toga, krenulo se potpuno suprotnim smerom - da valuta bude ono što ujedinjava, a to je projekat koji ne može da uspe, objašnjava Mundel.

On je kritikovao i aktuelni predlog iz Brisela - inicijativu za brzo proširenje evrozone - da dolazi u pogrešnom trenutku.

- Kriza dugova je jasno pokazala da je uvođenje evra potpuno izbacilo iz koloseka mnoge zemlje sa juga Evrope. Ponavljati istu grešku na zemlje sa Istoka nije pametno, upozorava ovaj ekonomista.

Trenutno bi za evro eventualno bile spremne Poljska, Švedska i Češka, dok su druge države godinama daleko od toga.

Ni same zemlje koje bi po Junkeru trebalo da uvedu zajedničku valutu nisu baš mnogo raspoložene za to. Ministarstvo finansija u Varšavi je saopštilo da nema nameru da u doglednoj budućnosti uvodi evro jer su ekonomske razlike između Poljske i EU prevelike, a i Švedska, koja bi ukoliko pristupi Uniji trebalo da menja valutu, ne razmišlja o tome.
 

2024 © - Vesti online