Subota 10.07.2010.
22:10 >> 23:45h
Tanjug

Protest za Srebrenicu "Žena u crnom"

Aktivisti te nevladine organizacije stajali su sat vremena na Trgu Republike držeći transparente sa natpisima "Da ne zaboravimo genocid u Srebrenici", "Solidarnost" i "Odgovornost", a svako od njih položio je i belu ružu.

Zorica Trifunović iz te organizacije je rekla novinarima da "Žene u crnom" taj datum obeležavaju od 1995. godine, navodeći da se "zločin ne sme zaboraviti i da se on mora priznati".

"Želimo da kažemo da je genocid u Srebrenici počinjen i da je za njega, na žalost, kriva država Srbija“, izjavila je Zorica Trifunović.

Planirano je da "Žene u crnom" tokom noći otputuju u Potočare, gde će se sutra održati komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici.

Tokom skupa nije bilo incidenata, a protest "Žena u crnom" obezbeđivalo je nekoliko desetina policajaca u uniformama i civilu.

U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice sutra će biti održan komemorativni skup u sklopu koga će se obeležiti 15 godina od stradanja Bošnjaka jula 1995. godine i izvršiti ukop 775 identifkovanih srebreničkih žrtava. 

2024 © - Vesti online