Subota 10.07.2010.
21:53
Srna

Evropa se "krčka" na visokim temperaturama

Turisti hlade noge u fontani pored Luvra

Tropske vrućine su odnele tri života u Španiji, a jadan od nastradalih imao je samo 24 godine.

Upozorenja stanovništvu zbog tropskih vrelina izdata su u sedam regiona centralne i južne Španije gde su se temperature "popele“ do 39 stepeni Celzijusa, saopštila je nacionalna meteorološka agencija.

Velina je danas malo popustila u Parizu. Upozorenja su ukinuta za francusku prestonicu i tri oblasti u zemlji, ali ostaju na snazi preko noći u četiri oblasti centralne i istočne Francuske, saopštio je francuski meterološki servis "Meteo Frans". Očekuje se da će talas vreline sutra popustiti i u ovim oblastima.

"Talas visokih temperatura koji je krenuo u četvrtak bliži se kraju", navodi se u saopštenju "Meteo Fransa".

Najviše ovogodišnje temperatire u Britaniji od 31,7 stepeni Celzijusa zabeležene su u mestu Grejvsend na jugoistoku zemlje.

Agencija za zatštitu zdravlja (HPA) saopštila je da visoke temperature koje traju 24 sata, a noću se ne spuštaju ispod 20 stepeni, predstavljaju opasnost po zdravlje starijih osoba i dece.

Agencija navodi da je za protekle dve nedelje bilo nekoliko stotina smrtnih slučajeva više nego što je uobičajeno, a veruje se da je to povezano se visokim temperaturama.

"Iako su ovo preliminarni podaci ekperti upozoravaju da su visoke temperature uzrok velikog broja smrtnih slučajeva, ali to će se još istražiti", rekao je portparol HPA.

2024 © - Vesti online