Ponedeljak 18.09.2017.
00:49
Vesti

Ekskluzivno za "Vesti": Zapad ostvaruje Alijin san

A. Čukić
RS na meti moćnika: Dr Dario Vidojković

Tada je, uz pritisak i zdušnu pomoć Zapada, pre svega SAD-a, na vlast došao Zoran Zaev, koji je van teritorije BJRM potpisao s albanskim strankama Tiransku platformu, koja je direktno okrenuta i protiv Srbije i srpskog naroda.

Ti događaji moraju da se posmatraju dakle i u širem geopolitičkom kontekstu, u kojem SAD sa svojim NATO saveznicima odmerava snage sa Rusijom, odnosno kada se dešavaju strateška pozicioniranja na globalnoj šahovskoj tabli pred finalni sukob dva tabora, koji umnogome podseća na Hitlerov udar tada na SSSR u okviru plana "Barbarosa" sa ciljem "prodora na Istok". Američki funkcioneri su već izjavili da se Srbija, pa time i RS, nalazi na toj "vatrenoj liniji" dve strane.

Izbrisali Karadžića

Što se posebno tiče položaja RS i njenih institucija, nije neka novina, da se oni konstantno nalaze pod napadom sa strane zapadnih sila i zajedno sa političkim Sarajevom. Ovde je dovoljno samo podsetiti se pokušaja ukidanja Dana Republike, a o tom pitanju je se srpski narod u RS izjasnio referendumom. Međutim, to pravo mu se negira, i to upravo od strane pobornika demokratije u svetu, na prvom mestu SAD-a. Kako njihovo razumevanje i širenje demokratije izgleda, može se videti na strašnom i krvavom ratu u Siriji, u Iraku, Avganistanu, Ukrajini, i u mnogim drugim mestima...

Jasenovac kao opomena

Dalje treba imati na umu da je RS na kraju krajeva nastala i kao odgovor ponovnom pokušaku sprovođenja genocida i etničkog čišćenja od strane Hrvata i muslimana, kao što je to bio slučaj tokom ustaške NDH i ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Jasenovac, taj "Aušvic Balkana", to zlokobno i monstruozno stratište Srba, Jevreja i Roma, treba da bude stalna opomena, kako se tako nešto nikada više ne bi ponovilo. Ove istorijske činjenice treba da imaju na umu svi u RS, pa i čelnici Saveza za promene.

Čelnici iz Saveza za promene, koji sada tako glasno pozivaju na rušenje institucija RS, treba da budu isto tako svesni svoje ogromne i teške istorijske odgovornosti koje preuzimaju na sebe, ukoliko nastave put bez povratka.

Zato je najvažnije da se strasti smire i da se obnovi civilizovan i institucionalizovani politički dijalog svih aktera, kako bi se sprečili državni udar i kako se ne bi dovela sama RS u pitanje. Od srpsko-srpske svađe Srbi neće imati ništa, ali neprijatelji i protivnici srpskog naroda, dirigovani iz određenih zapadnih centara moći, imaće sve!

Sada je, ponovo, na redu Republika Srpska, koja se, očigledno, po Zapadu nije smela desiti. RS je do sada imala snage da se prilično suprotstavi svim tim pritiscima, i odolevala je koliko je bilo u njenoj moći. Sada je situacija znatno opasnija po sam opstanak RS, pošto je Zapadu očito pošlo za rukom, da instrumentalizuje neke srpske stranke unutar RS i da ih okrene protiv vlasti i institucija RS.

EPA/Antonio Bat
Bilo, ne ponovilo se: Spomenik na mestu nekadašnjeg logora

Oni se preko i pomoću institucija na nivou Dejtonske BiH i političko Sarajeva već neko vreme obračunavaju sa aktuelnom vladom i predsednikom RS Miloradom Dodikom. U tome prednjači tzv. Savez za promene, kojeg sačinjava i SDS. Kada se uzme u obzir istorijat ove stranke, onda je paradoks u to veći, jer je SDS nastao zapravo kao štit srpskog naroda, tada pod predsedništvom prvog predsednika Republike Srpske dr Radovana Karadžića.

Današnji SDS nije više ni nalik onom, izvornom, što ide toliko da čak na zvaničnom sajtu te stranke nigde nema ni pomena njenog osnivača. Šta li je u pitanju, čega li se stide, ili je dodvoravanje Zapadu posredi, na to neka oni odgovore.

Pozivi iz Vašingtona

U novembru treba da bude usvojena i deklaracija o zaštiti prava srpskog naroda u regionu, što se takođe dovodi sada u pitanje. No, postoje i neke indicije da možda to sve i ne rade slučajno.

Treba se setiti nedavnog upozorenja Zavetnika iz Srbije o nekom predstojećem jesenjem udaru na RS. Tu su i bliske veze odnosno sastanci nekih čelnika i funkcionera iz Saveza za promene sa predstavnicima SAD, a neki od njih su bili i pozivani u Vašington od strane Stejt departmenta.

Ovih dana je tzv. Savez za promene otvoreno krenuo u rušenje najvažnojih institucija Republike Srpske, a time i u rušenje same Republike Srpske! Ponašanje poslanika iz redova tog Saveza u Narodnoj skupštini proteklih dana, kao i izjave njihovih prvaka, ukazaju nedvosmisleno na samo jedno, na pokušaj izvođenja državnog udara.

Ogrešenje o žrtve

Blokada rada Narodne skupštine odnosno pokušaj blokade najvišeg demokratskog tela Republike Srpske, nije ništa drugo nego udar na istu. Otuda treba da čudi izjava analitičara Dragomira Anđelkovića iz Srbije, koji rekao da je jedna takva blokada "demokratsko pravo" opozicije u RS.

Šta li bi uradila nemačka kancelarka Merkel kada bi opozicija tako blokirala nemački Bundestag, ili šta bi uradio Vučić, kada bi opozicija tako blokirala Narodnu skupštinu u Beogradu. Takva izjava je krajnje opasna i može samo da posluži kao podstrek ili motivacija čelnicima iz tzv. Saveza za promene da nastave na svom putu koji srpski narod može da odvede u katastrofu.

Bez obzira na to, sami pozivi na blokadu institucija RS i otvoreni pozivi na rušenje vlasti nedemokratskim načinima, kao i najave vaninstitucialnone borbe po sebi imaju odličje i karakteristike poziva na ni manje ni više nego na državni udar!

U ovom vrlo kritičnom političkom momentu, vođenje odgovorne i hladnokrvne politike bi trebalo da bude zakon, koji bi trebalo da važi za sve aktere u Republici Srpskoj. Vladajuća strana je sa svoje strane upravo učinila jedan takav korak svojom ponudom Savezu za promene, koji je isti međutim odmah odbio, što samo ukazuje na to da im nije stalo do smirivanja tenzija.

Jer, stabilnost RS bi trebalo da bude glavni cilj svima, a težnja Saveza za promene na putu dalje nemile eskalacije situacije i prizivanje otvorenih sukoba kristalno jasno ne vodi ka tom cilju. Treba se setiti na ovom mestu svih žrtava koje je srpski narod ugradio u svojoj dugogodišnjoj borbi u proteklom otadžbinsko-odbrambenom ratu, koji su postali temelj i stub Republike Srpske.

Dozvoliti da se uruši RS i da se time ostvari Alijin san o unitarnoj, džamahirijskoj BiH, značilo bi ogrešiti se o sve te svete žrtve i o borbu srpskog naroda za opstanak na svojim vekovnim ognjištima na ovim prostorima.

2024 © - Vesti online