Nedelja 17.09.2017.
18:23
N. Popović - Vesti

Protiv Hrvatske idem do Strazbura!

N. Popović
Mukotrpno dokazivanje istine: Prof. dr Zlatko Hrgović

Sada mu predstoji i bitka za materijalnu zadovoljštinu zbog, slobodno se, može reći, svinjarije koju su mu "zakuvali", kako kaže "zavidne kolege, u saradnji sa tadašnjim političkim i sudskim establišmentom u Hrvatskoj".

A sve je počelo naivno - nostalgijom! Dr Hrgović, rođeni Bjelovarčanin, uželeo se matice i 1999. odlučio da mu je dosta gastarbajterskog života u Nemačkoj. Svoju vrlo uspešnu privatnu ordinaciju u strogom centru bankarske metropole na Majni (tada je bila poznata po tome što su u nju dolazile žene uglednih političara s prostora bivše Jugoslavije i mnoge estradne zvezde) je "ugasio", odnosno izdao u zakup drugoj lekarki i u Kliničko-bolničkom centru Osijek postao šef Odseka za ginekologiju.

Dirnuo u osinje gnezdo korupcije

- Sad kad o tome razmišljam sa ove distance, pitam se šta mi je bilo? Novac sigurno nije bio motiv - ovde sam mesečno zarađivao 60.000 DM (tada su još bile marke), a otišao sam da radim za platu od 2.000 maraka - priča nam dr Hrgović dok sedimo u njegovoj kancelariji u sklopu ordinacije koja se nalazi u Kajzerštrase, jednoj od centralnih ulica Frankfurta na Majni.

- Hteo sam već tada, da tako kažem, Evropu dovedem u osječku bolnicu i tamošnji Medicinski fakultet, odnosno da na Odsek za ginekologiju uvedem nemačke kriterijume i praksu. Glave mi je došao pokušaj da se izborim s mitom i korupcijom na fakultetu i presečem tokove novca koji su moje kolege uzimale za ilegalne abortuse. Dirnuo sam u osinje gnezdo i ubrzo osetio posledice - priseća se dr Hrgović.

N. Popović
Dr Hrgović sa osobljem svoje lekarske ordinacije

On kaže da su problemi počeli nepune dve godine posle povratka u Hrvatsku, dakle 2001.

- Prvo su lokalni hrvatski mediji (Glas Slavonije) objavili vest da nisam završio Medicinski fakultet, a informaciju su onda preneli i svi drugi, mada je bilo veoma lako proveriti da sam diplomirao još 1974. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, kao najmlađi student iz svoje generacije, a doktorirao u nemačkom Hanoveru 1979. godine. Proglasili su me lažnim doktorom i pokušali da mi oduzmu licencu za rad - kaže dr Hrgović.

Dodaje da su mu u osiječkoj bolnici potom uručili otkaz i proglasili ga "personom non grata".

Vraćeno poverenje pacijenata

Posle toliko godina rada i desetina naučnih radova, posebno o lečenju raka dojke i materice, lečenju neplodnosti, dr Hrgović je morao da počne od nule.

- Tačnije ne od nule, nego iz minusa! Lekarka kojoj sam izdao ordinaciju u Frankfurtu, umesto da mi plati najam, ostavila je goleme dugove, koje tada nisam bio u stanju da podmirim. U jednom trenutku sam u džepu imao desetak naloga za hapšenje zbog dugova kojim su me teretili poverioci sa svih strana.

Prof. dr Hrgović je uspeo da se ponovo dokaže u Nemačkoj, osvoji poverenje pacijenta, zadovoljivši sve potrebne kriterijume struke i sada operiše na UNI klinici u Frankfurtu. Magazin "Fokus" nedavno ga je preporučio kao jednog od najboljih ginekologa u Nemačkoj navodeći da se kod njega leče pacijentkinje iz 170 nacija.

U karijeri je obavio gotovo 10.000 operacija, mahom teških tumora, a ima objavljene stotine naučnih radova u eminentnim svetskim medicinskim časopisima. Radio je i u nekoliko nemačkih gradova: Bajrojtu, Manhajmu, Hanoveru, Vupertalu i na kraju - Frankfurtu.

Otkazi i sudski procesi

- Haranga protiv mene je nastavljena i kad sam se vratio u Nemačku. "Ničim izazvan", tadašnji ministar zdravlja Hrvatske, dr Andro Vlahušić (HNS), napisao je pismo kolegama u Nemačkoj u kojem je osporio da imam završeni Medicinski fakultet. Pošto je ovo ozbiljna država, pismo koje je stiglo sa takvog državnog nivoa shvaćeno je krajnje ozbiljno, a ja sam morao da se suočim s posledicama. Dobio sam otkaz u dve bolnice u Frankfurtu gde sam operisao, a mojim "slučajem" pozabavio se i bulevarski dnevnik "Bild" obavestivši milione svojih čitalaca da sam neki "nadrilekar". Time sam izgubio ne samo godinama stican ugled kao lekar nego i većinu pacijenata - prepričava dr Hrgović muke kroz koje je prošao .

Uporedo s mukotrpnim dokazivanjem stručnosti u Nemačkoj prof. dr Hrgović je vodio niz sudskih procesa u Hrvatskoj. Njegovi advokati su, uz pomoć obimne dokumentacije dokazivali da je u pravu, ali se i pored toga sve odužilo punih 16 godina.

Tužio bivšeg ministra

Pored niza tužbi koje je podneo, prof. dr Hrgović tužio je lično sada već bivšeg ministra zdravlja Vlahušića koji ga je pismom oklevetao u Nemačkoj i taj proces još nije okončan.

Dr Andro Vlahušić je kasnije bio gradonačelnik Dubrovnika, a zbog afere Šipan je pre tri godine osuđen na šest meseci zatvora, uslovno na tri godine. Zbog te kazne Vlahušić nije mogao da bude kandidat na lokalnim izborima u maju ove godine u Dubrovniku.

- Tek krajem jula ove godine sam dobio konačnu presudu kojom je osiječkoj bolnici naloženo da me ponovo primi na posao i da je otkaz koji mi je svojevremeno uručen - nezakonit. Sudovi su u stvari išli njima naruku, čekali su da napunim 65 godina života, jer sada tu odluku ne moraju da sprovedu. Dužni su, međutim, da mi plate za sve ovo vreme, po gruboj računici to je oko pola miliona evra. Kažu, ako dobijem i tu presudu oteraću bolnicu stečaj, ali ne radim to zbog novca. Ako ga i dobijem, pokloniću ga siromašnoj deci, ali od isterivanja pravde ne odustajem - kategoričan je dr Hrgović.

Njegova tužba sada je na Ustavnom sudu Hrvatske, a ako ga i tu odbiju, već je svojim advokatima dao nalog da se obrate Sudu za ljudska prava u Strazburu gde će ovaj neverovatan slučaj, po svemu sudeći, dobiti i konačan epilog.

2024 © - Vesti online