Subota 16.09.2017.
21:03
Vestionline

Nutela kao u EU? Možemo samo da sanjamo...

commons.wikimedia.org/A. Kniesel
 

- Evropa mora disati s oba plućna krila, s istočnim i zapadnim članicama. U Evropi ne smeju da postoje građani i potrošači drugog reda. Neprihvatljivo je deo građana kupuje proizvode lošijeg kvaliteta, svi građani moraju da imaju jednako ribe u ribljim štapićima, kakaa u čokoladi. Imamo zakone, moramo ukinuti takvu praksu - rekao je predsednik EK Žan Klod Junker.

Pred Evropskim parlamentom prvi put je sa najvišeg nivoa osuđen problem različitog kvaliteta proizvoda za tržišta novijih i starijih država članica EU. Oni koji dobro poznaju način donošenja zakona u EU tvrde da će Junkerove najave više da koriste u kampanjama evropskih političara za podilaženje građanima i skupljanje političkih poena. 

Distributeri kroje politiku, a trgovci ne mogu da garantuju da je kvalitet proizvoda poznatih brendova koji se prodaju u Hrvatskoj ili Srbiji isti kao u ostalim evropskim zemljama. Multinacionalne kompanije dozvoljavaju kupovinu samo preko distributera 

"Večernji" piše da je činjenica da građani prihvataju manji kvalitet ako je i cena niža, dok EK može davati preporuke, ali ne i donositi zakone dokle god EU ne bude jedno tržište s jednom monetarnom i fiskalnom politikom.

To nije na vidiku u sledećih 10-ak godina pa ostaje samo "dizanje svesti građana" da kupuju proverene nacionalne proizvode, ili da kupuju preko granice ili u trgovinama koje direktno uvoze sa zapada EU, kaže sagovornik "Večernjeg lista".

2024 © - Vesti online