Subota 16.09.2017.
11:31
b92.net, Vestionline

Merkel: Putinova ideja? Interesantno...

EPA/Daniel Kopatsch
Stari drugari: Vladimir Putin i Angela Merkel

Mirovnjaci UN, prema rečima šefice Vlade Nemačke, "treba da imaju pristup čitavoj teritoriji na kojoj se nalazi OEBS, tj. pristup čitavoj Donjeckoj i Luganskoj oblasti".

Merkelova je inicijativu Rusije za uvođenje misije UN u intervjuu za Funke, koji prenosi Sputnjik, nazvala "interesantnom".

- U tom pravcu i dalje treba raditi, ali je to mali napredak koji ne daje povoda za slabljenje sankcija - dodala je ona, podsetivši da je ranije o tome razgovarala sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. 

Telefonski razgovor lidera Rusije i Nemačke održan je 11. septembra i tada je Putin, kako je saopštila pres-služba Kremlja, izrazio spremnost da bude dopunjen ruski predlog o tome kakvu funkciju treba da ima misija UN. 

Kako je objasnila administracija predsednika, radi se promeni ruskog predloga, koja predviđa da mirovnjaci mogu da brinu o bezbednosti posmatrača OEBS ne samo na liniji razdvajanja, već i u drugim mestima, gde ih pošalju. 

Zvanični predstavnik Nemačke Vlade Štefan Zajbert je naveo da Merkelova smatra da mandat mirovnih snaga koji predlaže Moskva treba promeniti.

2024 © - Vesti online