Petak 15.09.2017.
14:44
Vestionline

Rusija duboko zabrinuta zbog raketa Severne Koreje

EPA/Sergei Karphukin/Pool
Dmitrij Peskov

- Mi u Rusiji smo duboko zabrinuti zbog ovih provokativnih lansiranja koja potpiruju dalje tenzije. Jasno iskazivanje našeg stava da su takva lansiranja neprihvatljiva, jeste najrealnija stvar koju sada možemo da učinimo - rekao je Peskov.

On je u konferencijskom pozivu sa novinarima naglasio da su članovi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ujedinjeni u osudi tog lansiranja, preneo je Rojters.

Kako prenosi AFP, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, osudila je taj potez Severne Koreje i pozvala na jačanje sankcija toj zemlji.    

Međunarodna zajednica, kako se navodi, nada se da će ekonomske sankcije uskratiti novac Severnoj Koreji da nastavi nuklearni i raketni program, ali i da će izvršiti pritisak na tu državu da uđe u pregovore o njegovom obstavljanju.

- Današnje lansiranje još jedne balističke rakete iznad Japana koje je DPRK izvela je nova nečuvena provokacija", rekla je Mogerini.

Prema njenim rečima, EU će uvesti najnovie mere protiv pojedinaca i organizacija danas i nastaviti sa naporima za proširenje vlastitog režima sankcija koji su već u toku.

 

2024 © - Vesti online