Petak 15.09.2017.
11:44
Vestionline

Sajam u Moskvi: Dogovreni izvozni aranžmani

Tanjug (Arhiva)
PKS uspešno na sajmu u Moskvi - potpisani ugovori vredni 17 miliona evra

Predstavnici srpskih kompanija, na sajmu WorldFood koji je održan od 11. do 14. septembra, imali su čak 500 bilateralnih razgovora i sastanaka sa potencijalnim partnerima iz Rusije i drugih država zainteresovanih za uvoz hrane iz Srbije.

- Ruski federalni i regionalni trgovinski lanci i distributeri veoma su zainteresovani za proizvode iz Srbije  počev od konditorske industrije, preko mesnih prerađevina, svežeg, smrznutog i prerađenog programa voća i povrća, do raznih vrsta napitaka i eko proizvoda - rekao je Dejan Delić, direktor predstavništva Privredne komore Srbije (PKS) u Rusiji.

Nacionalni štand Srbije posetila je delegacija Magnita, najvećeg ruskog trgovinskog lanca čiji plasman robe se realizuje kroz mrežu od 15 000 prodajnih objekata.

- U periodu od 2014. do 2016. godine Magnit je iz Srbije uvezao 187 miliona dolara prehrambenih proizvoda, a kako su ocenili menadžeri nabavke ovog lanca saradnja sa srpskim kompanijama je stabilna i sigurna bez neočekivanih situacija - dodao je Delić.

Na sajmu prehrane u Moskvi učestvovalo je 1500 izlagača iz 65 zemalja na 23000 m2 izložbene površine. PKS, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, i Razvojna agencija Srbije (RAS), organizovali su nastup 15 domaćih kompanija iz sektora proizvodnje i prerade voća i povrća, konditorskih i eko proizvoda, mesnih prerađevina i pića.

Proizvodne i izvozne kapacitete na sajmu u Moskvi predstavili su: Agroprom Gornji Tavankut, Bahus Paraćin, Karneks Vrbas, Ćirić Agro Titel, EkoAgri Srbija Bela Crkva, GMP Jarmenovci, ITN Grupa Beograd, Jafa Crvenka, Jugprom Leskovac, Lučić Grupa Sombor, Miraks Agrar Beograd, Vino Župa, PIK Južni Banat Bela Crkva, Pionir Subotica, Zlatiborac Mačkat.
Srpske firme su zainteresovane za nastup i učešće na sličnim sajamskim manifestacijama u Rusiji, Zajednici nezavisnih država, Bliskom istoku.

Privredna komora Srbije uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i Razvojna agencija Srbije, uskoro počinju organizaciju nastupa srpke privrede na predstojećoj, najvećoj međunarodnoj izložbi hrane u Ruskoj Federaciji - Prodekspo 18.

2024 © - Vesti online